Ministarstvo: "Srpski telegraf" nastavio sa medijskim zločinjenjem, izvinjenje bilo lažno i licemerno

"I u svom današnjem izdanju, tabloid "Srpski telegraf" objavio je informaciju koja nanosi ogromnu štetu maloletnom licu i koja je izazvala uznemirenje javnosti"

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

11:26

Ministarstvo:
Ilustracija: Deposiphotos/Casimiro_PT

To je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja.

"Ovo potvrđuje opravdanost pretpostavke da je njihovo takozvano izvinjenje bilo neiskreno, lažno i licemerno, te da beskrupulozno nastavljaju sa svojim medijskim zločinjenjem", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja će ponovo pred nadležnim sudskim organima pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima i to će činiti svaki put kada proceni da su ugroženi interesi bilo kog deteta a naročito onog koje je bilo žrtva svirepog krivičnog dela, dodaje se.

"Upornost "Srpskog telegrafa" u ponavljanju inkriminisanih radnji zahteva snažnu reakciju svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti. Zloupotrebi medija mora se stati na put svim raspoloživim zakonskim sredstvima i odgovornim društvenim postupanjem", zaključuje Ministarstvo.

Podsetimo, Ministarstvo je i juče reagovalo zbog naslovnih strana pojedinih tabloida, a samo se "Srpski telegraf" izvinio devojčici, njenoj porodici i javnosti.

Međutim, danas je u "Jutru" na Prvoj televiziji glavni i odgovorni urednik "Srpskog telegrafa" napao ministra kulture i informisanja nakon jučerašnjeg saopštenja zbog ministarstva.

UNS: „Srpski telegraf“ da prestane sa kažnjavanjem žrtve

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je odluku uredništva „Srpskog telegrafa“ da ponovo objave iste informacije sa saslušanja višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića kojim se nanosi šteta maloletnoj devojčici i njenoj porodici.

Oni pozivaju policiju i tužilaštvo da javno saopšte šta su preduzeli u konkretnom slučaju kako bi maloletna žrtva imala zakonom garantovanu posebnu brigu u istrazi i tajnost postupka, a Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana da stanu u zaštitu žrtve.

UNS ističe da je tokom potrage za devojčicom i njenim otmičarem interes javnosti bio da se u medijima objave njena fotografija i lični podaci, ali da je njenim pronalaskom interes zaštite maloletnice veći u odnosu na interes javnosti.

UNS naglašava da uprkos tome što zakon u ovakvim slučajevima predviđa isključivanje javnosti iz sudskog postupka radi dobrobiti deteta i njegove porodice, zaštitu od susreta žrtve i nasilnika u istrazi i suđenju, takve mere tabloidi obesmišljavaju svojim objavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: