"Susret ozbiljan, ali to ne znači da su se SAD vratile u devedesete ili dvehiljadite"

Glavna svrha razgovora Pompea i Vučića u Njujorku bila je pokretanje dijaloga, ali je moguće i da je razmotren scenario promene granica, piše Glas Amerike.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

07:18

Tanjug, Služba za saradnju s medijima Predsednika Srbije

Predavač na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Edvard Džozef je rekao da je moguće da je tokom razgovora predsednika Srbije i američkog državnog sekretara razmatran scenario promene granica, razmene teritorija ili podele Kosova, ali ne isključuje i razmenu mišljenja o nekim drugačijim rešenjima.

"Nisam čuo državnog sekretara Pompea da je govorio išta slično poput (savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džona) Boltona u Ukrajini, o tome da SAD podržavaju bilo kakavo rešenje o kome se Srbija i Kosovo usaglase. To u Pompeovoj zvaničnoj izjavi nisam video i mislim da je to dobra stvar. Njen fokus je bio na obnavljanju dijaloga i to bi tako i trebalo da bude", kazao je Džozef.

On je naveo da se treba držati podalje "od rizičnih, opasnih i spornih rešenja" čije najave su "uticale na porast zabrinutosti najbližih suseda koji bi morali da žive sa posledicama podele Kosova ili teritorijalne razmene".

Džozef je ocenio da sastanak Pompea i Vučića "najverovatnije nije uticao na značajnije približavanje Beograda i Prištine postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma dve strane o normalizaciji odnosa".

"Možemo reći da postoji pokušaj da se ponovo pokrene dijalog, ali ne čini se da su strane bliže tome. Reč je o naporima koji će biti nastavljeni u budućnosti. Prvo što je na redu su izbori na Kosovu. Bilo bi preuranjeno u ovom trenutku reći da bi dve strane u ovom trenutku mogle drastičnije da se približe jedna drugoj", rekao je američki profesor.

On je ocenio da Beograd i Priština treba da se uozbilje i da se sporazum ne može postići stvaranjem problema koji otežavaju dijalog - demonizovanjem druge strane i pričanjem loše o drugom.

"A to je upravo ono što rade Beograd i Priština. Otežavaju jedni drugima – što je pokazatelj manjka ozbiljnosti. Dok lideri dve strane ne iskažu ozbiljnu nameru o postizanju sporazuma – to se neće desiti. Znaju šta treba da rade – da prekinu u pokušajima sticanja poena na domaćoj političkoj sceni i tiho se upuste u ozbiljne razgovore", naveo je Džozef.

On je ocenio da je susret Vučića i Pompea bio ozbiljan, ali da to ne znači da su se SAD vratile u devedesete ili dvehiljadite godine kada su bile mnogo angažovanije u međunarodnim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: