"Zatvorili smo se u skupštini u PR, hoćemo hitan sastanak"

Predsednik Kriznog štaba Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su poslanici SL ušli u kosovsku skupštinu i ostaće do dolaska evropskog komesara Johanesa Hana

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2018.

12:12

Foto: B92/Bojan Trajkoviæ

On je to rekao na vanrednoj konferneciji za novinare nakon sastanka Kriznog štaba.

"Naši legitimni predstavnici upoznaće Hana i Evropu sa antisrpskim potezima koji vode humanitarnoj katastrofi", rekao je Goran Rakić.

On je dodao da se politicki predstavnici Srba u Prištini danas legitimno i demokratski bore za to da srpska deca na KIM imaju pravo na život, hranu, budućnost.

"Sav srpski narod biće i jeste uz naše poslanike koji se bore za nasu budućnost, a ta njihova borba nama život znači", istakao je Rakić.

On kaže da su srpski poslanici porucili da će u svojim prostorijama u kosovskoj skupštini ostati do susreta sa Hanom kojem će izneti antisrpske poteze Prištine.

Poručio je srpskim poslanicima da istraju u toj borbi i ponovio da njihova borba za Srbe na KIM znači život.

Poslanik i potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je, povodom odluke poslanika SL da se zatvore u zgradi kosovske skupštine u Prištini, da će tamo ostati do dolaska EU komesara Johanesa Hana koga žele da upoznaju sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom sa kojom će se suočiti srpski narod, ukoliko se taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije hitno ne povuče.

RTS prenosi da se Simić obratio javnosti iz kosovske skupštine gde su se srpski poslanici ranije danas ušli i gde nameravaju da ostanu do dolaska EU komesara.

"Poštovani građani, iz Prištine poslanici Srpske liste vam poručuju - danas smo se zatvorili u prostorijama Skupštine Kosova kako bismo zahtevali hitan sastanak sa predstavnikom Evropske unije koji dolazi u Prištinu, Johanesom Hanom, i upoznali ga sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom sa kojom se suočava srpski narod ukoliko se taksa od sto odsto hitno ne povuče", rekao je u obraćanju Simić.

Skupštinsko obezbeđenje ne dozvoljava novinarima da uđu u kosovski parlament, javlja reporter Prve televizije iz Prištine.

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han u ponedeljak putuje u Prištinu kako bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao, izmedju ostalog, o taksama uvedenim na robu iz Srbije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povlačenje ovih mera i naglasiti porebu za fokusiranjem na popravljanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatili", saopšteno je u Komisiji.

Planirano je da se komesar Han u Prištini sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i sa predstavnicima opozicije.

Podsetimo, gradonačelnici Severne Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića nedavno su podneli ostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: