"Zaustavili smo kamion, pretpostavljam da je iz Srbije"

Portparol KFOR-a Vinćenco Graso potvrdio je da su njihove jedinice zaustavile kamion na ilegalnom prelazu duž administrativne linije u opštini Zubin Potok.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

20:09

Getty Images

On je istakao i da je upućen poziv kosovskoj policiji, ali da to nema veze sa uvođenjem uvoznih tarifa na srpsku robu od 100 odsto.

Graso je za portal Kos-sev (kossev.info) rekao da su vojnici KFOR-a postupali na osnovu svojih ovlašćenja, koja su precizirana Vojno-tehničkim sporazumom, po kom oni patroliraju pograničnom oblašću u kojoj se nalaze "ilegalni prelazi", a koju kosovska policija nema pravo da kontroliše.

Graso je izjavio da KFOR ne proverava robu koju vozila prevoze, da se KFOR "time ne bavi" i da su samo odgovorni za bezbednost u tom delu.

"Naš zadatak nije konkretno da zaustavljamo šverc, već da brinemo o opštoj bezbednosti u području. Bio je mrak, vozilo se nalazilo na ilegalnom prelazu sa kosovske strane administrativne linije za koju smo mi odgovorni. Vojnici su patrolirali i procenili da je potrebno da se ovaj kamion zaustavi. Mi ne kontrolišemo robu i dokumentaciju za nju i to nije naš posao. Tada kontaktiramo policiju", naveo je Graso u izjavi za KosSev.

Nije mogao da potvrdi da li je kamion dolazio iz pravca centralne Srbije "pretpostavlja da jeste".

Kosovska policija je u toku dana saopštila da je KFOR zaustavio juče kamion sa srpskim registarskim oznakama u Zubinom Potoku.

Različitu robu, kako se navodi u izveštaju policije, prevozila su dva lica srpske nacionalnosti, a odlukom tužioca vozilo i sva roba u njemu poslati su na carinski terminal.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas za TV Prva da su se jedinice KFOR-a "uključile" u pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji i da su danas oduzele robu koja je distribuirana stanovništvu na severu Kosova.

Prištinske vlasti uvele su ovog meseca carinske dažbine na neke od srpskih i bosanskohercegovačkih proizvoda, prvo od 10, a potom i od 100 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: