Dalaj-lama poslao ozbiljnu poruku Evropi

Duhovni vođa Tibetanaca dalaj-lama ocenio je u Švedskoj da Evropa pripada Evropljanima.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

17:51

Dalaj-lama poslao ozbiljnu poruku Evropi
Getty Images

On je istakao i da je poželjno dugoročno gledano da se izbeglice vrate svojim domovima i izgrade svoje zemlje.

Obraćajući se na konferenciji u Malmeu, gde se nalazi veliki broj imigranata, dalaj-lama je istakao da je Evropa "moralno odgovorna" da pomogne izbeglicama čiji su životi zaista u opasnosti.

"Primite ih, pomozite im, obrazujte ih... Ali dugoročno gledano, oni (izbeglice) treba da se vrate i razvijaju svoje zemlje", rekao je duhovni vođa Tibetanaca koji je 1959. godine otišao s Tibeta u Indiju posle neuspelog ustanka i intervencije kineskih vlasti u toj oblasti.

"Mislim da Evropa pripada Evropljanima", rekao je dalaj-lama (83), dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine, a čiju misao mnoge njegove pristalice porede s idejama Mahatme Gandija ili Martina Lutera Kinga.

U Švedskoj su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima je ekstremna desnica koja se zalaže protiv imigracije stigla treća, posle vladajuće Socijaldemokratske stranke i konzervativaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: