Četvrtak, 28.06.2018.

20:45

Cerar: Uskoro podnosimo tužbu protiv Hrvatske

Slovenija će pokrenuti pred sudom EU u Luksemburgu tužbu protiv Hrvatske, izjavio je predsednik tehničke vlade Miro Cerar.

Izvor: Tanjug

Cerar: Uskoro podnosimo tužbu protiv Hrvatske
Foto: Gettyimages

Cerar je u Briselu ponovio stav vlade u Ljubljani da Hrvatska neprihvatanjem presude arbitraže o graničnom sporu krši "međunarodno i evropsko pravo", ističući da očekuje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija pokrenuti pred sudom EU.

"Tužbu protiv Hrvatske podnećemo za nedelju-dve, posle rasprave pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku", rekao je novinarima Cerar.

On je kazao da je arbitražna presuda donesena pre godinu dana važeća i da je treba primeniti.

"Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba je sprovesti. Ako na sudu EU uspemo da dokažemo da nepoštovanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo EU, u šta sam inače uveren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i evropsko pravo", smatra Cerar, napominjući da je uveren u nepristranost suda EU u tom slučaju.

Bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU, Hrvatska neprimenjivanjem arbitražnog rešenja krši međunarodno pravo, pa bi arbitražu trebalo da prihvati i da je primeni, mišljenja je Cerar, prenosi Hina.

"Tužbu protiv Hrvatske uložićemo zbog kršenja evropskog pravnog poretka i to je smisao tužbe, ali bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi", kazao je on.

Dodao je da je u nedelju, na neformalnom samitu EU posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsednikom Evropske komisije Žanom-Klodom Junkerom i da je kritikovao neutralan stav EU u slovenačko-hrvatskom arbitražnom sporu, tvrdeći da je Junkeru zbog toga "bilo nelagodno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: