Šta Brisel sprema za Sofiju posle "intervencije" Rahoja?

Agencija Beta je prenela verziju nacrta deklaracije koja će biti usvojena na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, uz napomenu da se tekst još usaglašava.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.05.2018.

15:22

Šta Brisel sprema za Sofiju posle
Getty Images

U verziji dokumenta u koju je agencija Beta imala uvid navodi se da EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope.

EU, pozivajući se na Solunski samit iz 2003, potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju regiona, uključujući kroz veću pomoć na osnovu opipljivog napretka u vladavini prava i socio-ekonomskim reformama. Takođe EU pozdravlja opredeljenost partnera iz regiona za demokratiju i vladavinu prava, posebno kod borbe protiv korupcije, dobre uprave, kao i za poštovanje ljudskih prava i prava manjina.

Navodi se i da EU podržava zalaganje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da rade na unapređenju susedskih odnosa, regonalnoj stabilnosti i uzajamnoj saradnji.

Dodaje se i da će poseban naglasak biti stavljen na stvaranje novih mogućnosti za mlade koje će doprineti socio-ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.

U nacrtu deklaracije se dodaje da je izgradnja "guste mreže veza i prilika" unutar regiona i sa EU od suštinske važnosti za približavanje građana i ekonomija i jačanje političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i kulturnog i društvenog razvoja.

"Obavezujemo se da unapredimo suštinsku povezanost u svim njenim dimenzijama: saobraćajnoj, energetskoj, digitalnoj, ekonomskoj i ljudskoj", navodi se u dokumentu.

EU će pomagati zemljama regiona na razvoju digitalne ekonomije i održivih, ekoloških društava u skladu s Pariskim sporazumom.

"Energetska sigurnost će biti prioritet, uključujući poboljšanje energetske efikasnosti, bolje prekogranične interkonekcije, diverzifikaciju izvora i ruta, kao i bolje integrisanje obnovljive energije", piše u nacrtu deklaracije.

S tim u vezi, EU pozdravlja i opredeljenje partnera iz regiona da ubrzaju implementaciju pravnih tekovina u sklopu Energetske zajednice i Transportne zajednice, uklone barijere na granicama, kompletiraju regionalno tržište struje i sprovedu Višegodišnji akcioni plan za razvoj regionalne ekonomske zone iz jula 2017.

Navodi se i da EU i partneri sa Zapadnog Balkana dele mnoge bezbednosne izazove koji zahetvaju koordinisanu akciju i podseća da se vrednost saradnje pokazala kod zauzdavanja priliva migranata.

U nacrtu se ukazuje i da borba protiv terorizma i ekstremizma zahteva pojačanu saradnju.

Ističe se i da su EU i partneri sa Zapadnog Balkana svesni da su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni za političku i socio-ekonomsku transformaciju i za regionalnu stabilnost i bezbednost u najboljem interesu građana.

EU pozdravlja doprinos partnera sa Zapadnog Balkana njenoj Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i očekuje dalje produbljivanje saradnje u toj oblasti, posebno veće usklađivanje sa politikom EU o pitanjima od zajedničkog interesa.

U nacrtu dokumenta navodi se i da se protiv dezinformacija i drugih "hibridnih aktvnosti" treba zajedno boriti kroz bolju saradnju i jačanje otpornosti (na pretnje), sajber bezbednosti i strateške komunikacije.

U nacrtu dokumenta navodi se i da EU pozdravlja nameru Hrvatske da bude domaćin samita EU-Zapadni Balkan tokom svog predsedavanja EU (u prvoj polovini) 2020.

Dodaje se i da kada je reč o ubrzavanju unapređenja života građana u oblastima povezivanja i bezbednosti, EU pokreće Sofijsku agendu prioriteta za EU i Zapadni Balkan, koja predstavlja dodatak na deklaraciju.

Tom agendom obuhvaćene su mere i koraci za jačanje podrške vladavini rpava i dobroj upravi, veće angažovanje na pitanjima bezbednosti i migracija, podršku za socio-ekonomski razvoj uz poseban fokus na mlade, veću povezanost, digitalnu agendu i podršku pomirenju i doborsusedskim odnosima na Balkanu, navodi se u dodatku uz nacrt deklaracije za Samit u Sofiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: