"Amnesti internešnel" traži slobodu za vladiku Jovana

Izvor: B92

Subota, 17.01.2004.

12:29

Default images

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" zatražila je bezuslovnu slobodu za episkopa Ohridske arhiepiskopije i egzarha Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji vladiku Jovana, u pismu upućenom makedonskim ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Idžetu Memetiju i Hariju Kostovu. Akcijski centar "Amnesti internešnela", sa sedištem u SAD, u pismu preporučuje hitno i bezuslovno oslobađanje vladike Jovana, kao i da budu povučene i sve krivične prijave protiv njega."Amnesti internešnel" uputio je pisma sa istim sadržajem i makedonskom ambasadoru u SAD Nikoli Dimitrovu i Biljani Stefanovski-Sekovski, šefu Odseka za ljudska prava u makedonskom MIP-u.Ova organizacija ističe da se vladika Jovan nalazi u pritvoru zbog "nenasilnih verskih ubeđenja". "Amnesti internešnel" veruje da je razlog njegovog hapšenja podrška koju daje SPC u naporima da "kontroliše" kanonski nepriznatu Makedonsku pravoslavnu crkvu. Vladika Jovan uhapšen je prošle nedelje u Bitolju, tokom bogosluženja u svom stanu, zbog "izazivanja verske i rasne mržnje, kao i verskih podela" i određen mu je pritvor od 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: