Zeman: Srbi još na Kosovu branili evropske vrednosti

Predsednik Češke Miloše Zeman uveren je da je dolazak migranata u Evropu organizovan i smatra da Evropi preti novi izbeglički talas sa Bliskog istoka i Afrike.

Izvor: B92

Subota, 08.07.2017.

23:56

Zeman: Srbi još na Kosovu branili evropske vrednosti
Foto: Gettyimages

"Govori se o tome da je u Africi za migraciju u Evropu već pripremljeno minimalno nekoliko miliona ljudi. Zbog toga što je reč najvećim delom o muslimanima, čija je kultura nespojiva sa evropskom, ne verujrm da je moguća njihova asimilacija", rekao je Zeman za "Novosti".

"Kada pogledate istoriju Evrope bio je to, u stvari, neprekidni rat sa muslimanima. Upravo je to Srbija doživela na sopstvenoj koži, između ostalog i na Kosovu polju", tvrdi Zeman, govoreći o migrantskom pritisku na Evropu.

Na konstataciju novinara da je EU stalno pritiskala i ucenjivala Srbiju po pitanju Kosova i Republike Srpske i na pitanje kako bi Češka reagovala da je bila izložena takvim ucenama, Zeman kaže:

"Svakom ucenjivaču treba se suprotstaviti odmah na početku jer ako ustuknete pred ucenjivačem nećete ga primiriti već će imati sve veće i veće zahteve."

Upitan o odnosu prema Rusiji česki predsednik kaže da je on određen time što je Rusija značajan trgovinski partner Češke Republike.

"A moj interes je da podržim ekonomsku diplomatiju i da imam dobre odnose sa svim - ponavljam - svaim značajnim zemljama, Šar de Gol je to nazivo strategijom svih azimuta", rekao je on.

Na podsećanje da je bio jedini predsednik u Evropi koji je pre američkih izbora podržao Donalda Trampa i na pitanje kako sada ocenjuje njegovu politku, Zeman kaže:

"Naravno da ću još sačekati sa ocenama, ali za sada se čini da radi ono što je biračima obećao pre izbora", rekao je on.

Zeman smatra i da su sve obojene revolucije - od onih u arapskom svetu, do onih na priumer u Gruziji i Ukrajini, završene potpunim neuspehom.

On je još rekao i da je novi "Put svile" najveći infrastrukturni projekat u modernoj istoriji i procenjuje se da će vrednost te investicije biti 12 puta veća od sredstava uloženih u "Maršalov plan", što govori o značaju te investicije.

Zeman dodaje da Češka i Srbija imaju dobre odnose sa Kinom i da se po tome razlikuju od od nekih drugih zemalja članica EU koje pokušavaju da KIni uvedu embargo, a ne shvataju da je Kina danas najveća svetska ekonomija i da će svaki embargo na kraju da se okrene protiv njih samih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: