Vučić i Kolinda u četiri oka, "previše ima problema" FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

14:57

Vučić i Kolinda u četiri oka,
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Ona je u Beograd doputovala kao jedna od zvanica na svečanosti povodom inauguracije Vučića kao šefa države.

Vučić i Grabar Kitarović su razgovarali u četiri oka, a predsednik Srbije je rekao da veruje da se odnosi dve države i dva naroda mogu "kako-tako" popraviti do kraja godine.

Vučić je novinarima rekao da je sa Grabar-Kitarović razgovarao o konkretnim problemima, i da je veoma zadovoljan sastankom.

Dodajući da će uskoro otputovati u Dubrovnik, Vučić je rekao da će tamo nastaviti razgovore sa hrvatskom predsednicom.

"I da ne bismo žurili, nije to jednostavno, imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali verujem da u narednih šest meseci, odnosno do kraja godine, možemo da dostignemo značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj, Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa izmedju Srbije i Hrvatske, ali i u celini, izmedju Srba i Hrvata”, rekao je Vučić kratko novinarima nakon sastanka.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Predsednik Vučić je pri susretu poželeo dobrodošlicu hrvatskoj koleginici, a Grabar Kitarović mu je srdačno čestitala na izboru za predsednika Srbije i poželala mu mnogo uspeha, dodajući da se nada da će to biti na dobrobit dva naroda i dve države.

Vučić joj je zahvalio na prisustvu svečanosti povodom inauguracije.

Grabar Kitarović prvi put boravi u poseti Beogradu. Pre posete je izjavila da je ovo prilika da se napravi i čvrst iskorak u odnosima dveju zemalja.
Kako konstatuju hrvatski mediji, hrvatska predsednica sa Vučićem ima dobre odnose.

Ona je pre sastanka rekla da će sa srpskim kolegom razgovarati o bezbednosti, ali i drugim važnim pitanjima.

"Razgovaraćemo o pitanjima sigurnosti, ali i druge prirode. Pitanjima koja stoje pred nama kao prilika ne samo za poboljšanje stanja u jugoistocnoj Evropi. Moramo napraviti jedan čvrsti iskorak. Moramo podvući crtu pod istoriju, rešiti pitanja nestalih osoba, arhiva i univerzalne jurisdikcije, ali pre svega pragmaticno gledati u budućnost. Srbija je kandidat za članstvo u EU. Mi zaista želimo videti Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju u EU i u tome ćemo im svestrano pomoći, ali i istrajati na tome da ispune sve ono što je i Hrvatska morala ispuniti. Previše ima problema da bismo jedni druge ignorisali. Moramo zajedno raditi, sve naše službe pa cak i oružane snage", kazala je Grabar Kitarovic.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Posebno je poentirala obaveštajnu saradnju dve zemlje ne samo, kako je rekla, po pitanju terorizma koji je postao globalni problem današnjice.

"Tu je i krijumcarenje ljudima, drogama, oružjem i slicno. Pitanja kriminala, ali i pitanja lokalnih zajednica koje su počele da nadrastaju naše teritorije. Moramo obezbediti da niko ne predstavlja pretnju državnom poretku bilo kojoj državi, navela je.

Osvrnuvši se na pitanje hrvatske manjine u Srbiji, Kitarović je rekla:

"Da, Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije, ali koje je izabran kao pripadnik stranke, a ne naroda, što predstavlja veliku razliku od Hrvatske gde imate tri garantovana zastupnika srpske nacionalne manjine, bez obzira na broj glasova".
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Kitarović je rekla i da odnosi sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nisu bili na očeivanom nivou, a posebno mu je zamerila to što je, kako je rekla, na sastanku Brdo-Brioni u Sarajevu pred svedocima izjavio da je zapadna granica Srbije Virovitica-Karlovac-Karlobag.

"S nekim ko ne priznaje BiH i pola Hrvatske ja ne mogu razgovarati", rekla je Grabar Kitarovic.

Inače, Kitarović je na aerodromu u Beogradu dočekala potpredsednica Vlade Srbije i ministrarka Zorana Mihajlovic.

Kada je Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije, Grabar Kitarović je izjavila da je u njemu "napokon" ima pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore.

"Sada smo predsednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ne treba glumiti prijateljstvo, nego rešavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak", kazala je predsednica u intervjuu za Novi list. Opširnije o tome - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: