Priča o čepovima: Ne stajemo, skupićemo novu turu...

Dve tone plastičnih čepova i dvoja invalidskih kolica ukradeno je iz magacina humanitarne organizacije “Čepom do osmeha” u Novom Sadu.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

20:43

Priča o čepovima: Ne stajemo, skupićemo novu turu...

Policija je u utorak uhapsila četvoricu osumnjičenih.

Kada su Vanja i Boriša pokrenuli akciju Čepom do osmeha nisu mogli da pretpostave da će, dve godine kasnije, njihov i trud nekoliko hiljada dece i odraslih širom Srbije, skoro pasti u vodu.

Bili su šokirani kada su zatekli obijena vrata magacina, u kojem skladište nekoliko tona plastičnih čepova.

“Ukradeno je oko tona i po do dve tone plastičnih čepova, dvoja invalidskih kolica, ukradena su naša dva bicikla, bojler, šporet. Sve što su izgleda mogli da ponesu, oni su odneli”, navodi Vanja Petković iz “Čepom do osmeha”.

Dva bolesna dečaka ostala su bez invalidskih kolica, koja su odneli kradljivci.

“Ne, mi ne stajemo, ukoliko se kolica i ne pronađu, mi nastavljamo dalje, naći će se nova kolica, skupićemo novu turu čepova i kupićemo nova”, ističe Petkovićeva.

“Nemam vremena da razmišljam. To jedno novo dete iz Kačareva, već tokom sledećeg meseca, i dete iz Novog Bečeja da pomognemo. Jednostavno moramo da radimo i nema stajanja”, dodaje Boriša Petković iz NVO “Čepom do osmeha”.

Radila je i novosadska policija, koja je u kratkom roku uhapsila osumnjičene.

“Uhapšeni su F. A. (37), M. V. (22) iz Novog Sada i M.G.(38) iz Žablja, kojima je određeno zadržavanje do 48 sati, dok će maloletnik (16) iz Novog Sada biti procesuiran u skladu sa zakonom. Deo ukradenih stvari je pronađen i vraćen Udruženju”, navode iz policije.

Plastične čepove sakupljala su deca i odrasli širom Srbije, skladišteni su u školama, bolnicama i drugim javnim ustanovama, odakle su ih Vanja i Boriša preuzimali.

Reciklažom su obezbeđivali novac za pomoć deci sa invaliditetom.

“To je veliki problem što ta deca koja su se trudila da skupe i odnesu tamo, u tu neku školu ili vrtić. Više je do njih, da njih i dalje hrabrimo da nastave”, navodi Vanja Petković.

Nakon krađe prostorija u kojoj su bili džepovi je prazna. Međutim, samo za 24 sata građani su ponovo sakupili više od 500.000 čepova i na taj način pokazali da ih ova morbidna krađa nikako nije obeshrabrila.

Nakon ovog događaja, Grad Novi Sad najavio je da će obezbediti nove prostorije Organizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: