Merkel: Ovo je trenutno opasnost za Nemačku

Nemački kancelar Angela Merkel upozorila je povodom napada na izbeglice i izbegličke domove na opasnost novog desnog terorizma u Nemačkoj.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

11:29

Default images
Foto: Getty Images

"Mi moramo uvek da budemo budni i naravno najnoviji razvoj događaja pažljivo da posmatramo i protiv toga ofanzivno da nastupamo", rekla je Merkelova za medije "Funke-meijdske grupe".

Ona je ponovila da se bruka terorističke grupe "NSU" (kojoj se sudi za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i nemačke policajke), ne sme ponoviti i istakla da su napadi na izbeglice nespojivi sa vrednostima Nemačke.

"To nije Nemačka kakvu ja sebi želim", rekla je ona, povodom napada ne izbeglice.

"Za mržnju i mržnju prema strancima sme biti samo nula tolerancije", rekla je Merkelova i isključila mogućnost podizanja poreza, da bi se savladala izbeglička kriza.

Mediji podsećaju da se sutra očekuje susret Merkelove sa svojim koalicionim partnerima, socijaldemokratama, gde će govoriti o programu za rešenje izbegličke krize.

Taj program, između ostalog, predviđa pooštrenje uslova za sticanje azila, ukidanje takozvanog "džeparca' od 143 evra mesečno i skraćenje roka za deportaciju na jednu sedmicu, uz petogodišnju zabranu ulaska, što se odnosi, pre svega, na građane Srbije i drugih balkanskih zemalja sigurnog porekla, piše tabliod "Bild".

Merkelova, želi da do kraja oktobra sve izbeglice budu smeštene u čvrstim objektima, navodi tabliod kao prvu, od sedam, tačaka i ukazuje da u ovom trenutku u Nemačkoj pod šatorima živi još najmanje 20.000 izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: