"Nadbiskup traži referendum o ustaškom pozdravu"

Nemački nedeljnik "Cajt" objavio je tekst u kome navodi da neki od velikodostojnika katoličke crkve "otvoreno simpatišu ustaše".

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

12:06

Default images
Foto: Beta/AP (arhiva)

List navodi da neki od velikodostojnika katoličke crkve traže da se o uvodjenju fašističkog pozdrava u vojsku "za dom spremni" raspiše referendum, ali podseća i da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović protiv ove inicijative.

Nemački nedeljnik je u petak u svom internet izdanju objavio vest o izjavi predsedavajućeg biskupske konferencije Hrvatske nadbiskupa Želimira Puljića koji je predložio referendum o ponovnom uvođenju u vojsku fašističkog pozdrava "za dom spremni", pod naslovom "Hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu". Taj pozdrav su, kako podseća nemački nedeljnik, koristile hvratske ustaše, koje su bile povezane sa Hitlerovom Nemačkom i on je od tada zabranjen.

"Neki od velikodostojnika katoličke crkve otvoreno simpatišu ustaše", navodi "Cajt".

List, međutim, podseća da je Grabar-Kitarović ove sedmice odbila inicijativu jedne grupe konzervativnih političara o ponovnom uvođenju pozdrava u vojsku, a tokom fudbalskih utakmicama taj se pozdrav, kako se navodi u tekstu, gotovo uvek skandira.

Nedeljnik podseća da se u junu, za vreme kvalifikacione utakmice protiv Italije u Splitu, mogao da vidi kukasti krst, koji je bio iscrtan na travi fudbalskog terena na Poljudu.

Posle jedne utakmice sa Norveškom, raspravljalo se i o isključenju hrvatske fudbalske selekcije sa evropskog prvenstva, podseća nedeljnik i dodaje da je Hrvatska od 2009. godine član NATO i od 2013. godine Evropske unije.

Grupa hrvatskih građana zatražila je nedavno od hrvatske predsednice i lidera HDZ-a Tomislava Kramarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: