Doček na aerodromu, ali bez Šešelja

Iako se vreme i način transfera lidera radikala Vojislava Šešelja drže u tajnosti u Tribunalu, na aerodromu Nikola Tesla već ga čekaju novinarske ekipe.

Izvor: B92

Subota, 08.11.2014.

11:15

Default images

Posle odluke Haškog tribunala da ga pusti na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga oćekuje se povratak lider radikala Vojislava Šešelja u Srbiju ali se vreme i naćin transfera drže u tajnosti u Tribunalu.

Kako saznaje B92, Šešelj je još juče završio proceduru u pritvoru ali mu nije precizirano kada se vraća u Beograd. Njegove pristalice nadale su se da bi on mogao već sinoć da stigne, poslednjim redovnim letom iz Holandije ali se to nije dogodilo, kao ni ovoga jutra.

Oko 40 pristalica i simpatizera Srpske radikalne stranke, koji su od 23 sata čekali Vojislava Šešelja, razišli su se u toku noći.

Međutim, na aerodromu Beograd vec ceka veci broj novinarskih ekipa.
Tanjug
Posle 11 i po godina pritvora lider radikala Vojislav Šešelj, zbog teškog zdravstvenog stanja, biće pušten na privremenu slobodu.

U Haškom tribunalu navode da su humanitarni razlozi presudno uticali na donošenje ovakve odluke.

S druge strane, i predstavnici Vlade Srbije i vladajuće koalicije opravdavaju razloge puštanja teško bolesnog Šešelja, ali navode da oni svakako nisu jedini, pa čak ni presudni za konačnu odluku Haškog tribunalu.

Kada će Vojislav Šešelj stići u Srbiju još nije poznato.

Šešelj je u Hag otišao dobrovoljno u februaru 2003. godine , neposredno pošto je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine. U Hag su ga ispratili trubači. Stranačke kolege obećavaju mu trubače i na dočeku.
Tanjug
Suđenje je počelo četiri godine po predaji, 7. novembra 2007. Optužnica ga tereti za brojne ratne zločine.

U Hagu je pisao knjige, među njima i jednu s posvetom ubici predsednika Vlade Zorana Đinđića.

"Ovu knjigu posvećujem potpukovniku Zvezdanu Jovanoviću, zameniku komandanta Jedinice za specijalne operacije, koji je srcem Miloša Obilića i sigurnom rukom Gavrila Principa, povratio bar deo ponosa, dostojanstva i samopouzdanja srpskog naroda."

Njegova politička biografija praćena je i mnogim incidentima, što van skupštine, što u parlamentu, što u TV emisijama.

U Srbiju se vraća po odluci Haškog tribunala da privremeno bude pušten na slobodu. Mediji su preneli i njegovu poruku da se vraća i da planira da se sveti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: