Voda pod kontrolom, oprez neophodan

Još jedna mirna noć, Sava opada celim tokom, Srem se i dalje brani. Beograd čeka vrh talasa na obe reke. Evakuisano 31.873. Zvanično 22 žrtve, 14 iz Obrenovca.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

19:49

Default images

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže izjavio je da je stanje u poplavljenim područjima stabilno, ali da opasnost još nije prošla.

MUP Srbije saopštio je u utorak uveče da je oko 31.873 lica evakuisano sa ugroženih područja, od čega su pripadnici VSJ izvršili evakuaciju 7.450 lica, a spasili su 4.713 lica.

Poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta. Do sada je angažovano 3.564 vatrogasca-spasioca, 847 vozila, 429 pumpi i 141 čamac.

Ljudi se iz obrenovačke opštine evakuišu već peti dan. Stručnjaci napominju da je nastavak evakuacije neophodan, jer se u sledeća četiri dana očekuje rast Dunava, što će uticati i na novo podizanje visine reke Save.

Prema podacima MUP-a, sa područja Obrenovca do sada evidentirano 24.000 evakuisanih lica, a u objekte za smeštaj smešteno 4.971 lice. Evakuacija je i dalje u toku, a ugroženom stanovnistvu dostavlja se voda, hrana i druga neophodna sredstva.

Na poplavljenim područjima u Šapcu situacija je stabilna, nasip je ojačan, ali nadležni poručuju da nema opuštanja. Preventivna evakuacija naselja Morović i Višnjićevo, u okolini Šida, koja je počela u ponedeljak uveče, odvija se po planu, a bedemi odolevaju savskoj vodi koja se izlila na tlu Hrvatske.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je Beograd potpuno spreman za vrh poplavnog talasa koji se očekuje u petak.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku... Njima je potrebna hitna pomoć, mnogi nemaju vodu, struju, sredstva za higijenu. Prete i klizišta, pa su potrebni mehanizacija, gorivo, materijal.

Najvažnije vesti:

(Tanjug)
  • Vlada proglasila trodnevnu žalost 21, 22. i 23. maja.
  • Broj žrtava raste. Zvanično je saopšteno da ima 22 mrtva - 14 u Obrenovcu, 2 u Krupnju, 6 u ostatku Srbije.
  • Obrenovac: Nastavljena evakuacija i tokom noći. Ulaza nema do daljeg.
  • Šabac: Situacija stabilna tokom cele noći, ali oprez neophodan. Probijeni nasip saniran.
  • Kostolac: Voda se izliva, ali je termoelektrana zasad sigurna, na terenu specijalci Francuske, Češke, Nemačke.
  • Šid: Sava se i dalje izliva sa hrvatske strane, ali bedemi drže. Evakuacija u toku.
  • Prihvatni centri dobro snabdeveni, spisak potrebnog ovde.
  • Pomoć neophodna: Smederevska Palanka, Krupanj, Svilajnac, Paraćin, Bajina Bašta, Mali Zvornik.
  • Crveni krst objavio prve spiskove evidentiranih. Internet-zajednica formira spisak nestalih. Više ovde.
  • MUP: Potrebni džakovi. Prihvat Omladinskih brigada broj 31, NBGD.
  • NAJVAŽNIJI TELEFONI //// KAKO DA POMOGNETE

Borba sa poplavama - Iz minuta u minut

(Tanjug)
06.15 - Mirna noć na sremskom nasipu, preventivna evakuacija u toku.

05.58 - I dalje traje evakuacija Obrenovca, ulaz još uvek nije dozvoljen

05.13 - U Hrvatskoj Sava opada celim tokom.

04:04 - Još četiri lepa dana

03.00 - Neozbiljnost pojedinaca prema nasipu mogu imati teške posledice, ukazuju volonteri koji čuvaju nasip na Zemunskom keju.

02.21 - EU i dalje snažno pomaže Srbiji.

01:23 - Poplava snimljena i iz svemira

00:01 - Počela trodnevna žalost u Srbiji.

21:46 - Druga faza preventivne evakuacije meštana Morovića i Višnjićeva mora se sprovesti tokom sutrašnjeg prepodneva, odlučio je Krizni štab u Moroviću.

21:23 - Jedna osoba je izgubila život u poplavnom talasu koji je zahvatio Svilajnac, potvrdio je predsednik opštine Predrag Milanović u pisanoj izjavi za medije. Kako se navodi, reč je o osamdesetogodišnjem čoveku koji je živeo sam i koga je policija tri dana pokušavala da evakuiše iz njegove kuće u ulici koja je bila jedna od najugroženijih u poplavnom talasu.

21:12 - U zoni Šapca koja je ugrožena Savom je stabilno, a ne bi trebalo da bude velikih problema, kaže načelnik Generalštaba Vojske Srbije general i komandant kriznog štaba u tom gradu, Ljubiša Diković.

21:05 - Šteta od poplava u Valjevu procenjuje se na oko deset miliona evra, rečeno je na današnjoj sednici Gradske skupštine posvećenoj novonastaloj situaciji.

20:32 - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u Trsteniku, gde su poplave ostavile 15.000 meštana bez pijaće vode, da će sutra jedan ABHO vod Vojske Srbije doći u to mesto da pomaže u asanaciji terena. On je tokom obilaska Trstenika i sela Grabovac rekao da je danas na vladi postignut dogovor da ministarstvo poljoprivrede povede kompletnu akciju asanacije terena širom Srbije, "s obzirom da ima veoma mnogo poplavljenih mesta u Srbiji i naš ABHO centar ne može to da stigne".

20:23 - Svakoga dana u Opštinu Ljig stižu donacije sa svih strana, pa je tako Vlada Srbije poslala pet helikoptera sa pomoći u pijaćoj vodi i namirnicama, a MUP Srbije veliku donaciju u obrocima i vodi za piće, objavila je ta Opština.

20:21 - Premijer Aleksandar Vučić izrazio je večeras zahvalnost Evropskoj uniji za podršku i pomoć koju su pružili Srbiji u teškoj situaciji izazvanoj poplavama i objasnio da u ovom trenutku možemo da računamo praktično na tri vrte pomoći u tom kontekstu.

20:16 - Svi potencijali Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine i pokrajinske vlade upregnuti su u ovom momentu da se sačuvaju od poplava četiri naseljena mesta u opštini Šid, gde se izvode radovi na njihovoj zaštiti, izjavio je pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

20:12 - Za sanaciju odrona i klizišta na pruzi Beograd-Bar, izmedju Lazarevca i stajališa Lastra, biće potrebno najmanje mesec dana, izjavio je generalni direktor Železnica Srbije, Dragoljub Simonović.

19:48 - Potpredsednik Vlade Vojvodine i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić apelovao je na medije da objavljuju samo proverene i tačne informacije o poplavama jer svaka netačna informacija zbunjuje ljude koji ulažu maksimalne napore na nasipima i izaziva revolt kod njih.

19:32 - Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio ocenio da je zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih spasena termoelktrana Kostolac B.

19:26 - Koordinacioni sastanak međunarodnih donatora na kojem će biti reči o pomoći Srbiji biće održan u četvrtak u Palati "Srbija", najavljeno je iz Vlade Srbije.

19:15 - Bedemi termoelektrane "Nikola Tesla A" u Obrenovcu, uz obalu reke Save, ojačavaju se dodatnim džakovima peska, u dužini od oko dva kilometra, saopštio EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: