Ubistvo iz odbrane teško dokazivo

Slučaj Saška Bogoskog, koji je u svojoj kući ubio provalnika sa pet uboda nožem, otvara pitanje koliko je ubistvo iz samoodbrane dokazivo u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 24.05.2013.

07:18

Default images

Blic piše da je Bogoskom juče određen pritvor od 30 dana i podseća da se to ubistvo desilo u utorak oko ponoći na Julinom brdu. Bogoski, koji je priveden, prekoračio je, prema policijskom izveštaju, nužnu odbranu.

Bivši sudija Ivan Bajazit kaže za taj list da se ubistvo iz samoodbrane u Srbiji izuzetno teško dokazuje, dok su tužioci restriktivni i u sudskoj praksi se izuzetno često tumači na štetu napadnutih.

Sudovi u Srbiji ubistvo iz samoodbrane vrlo restriktivno kažnjavaju, čak i ako je zakonski tačno definisano šta je nužna odbrana i da se za ubistva u ovakvim okolnostima mora doneti oslobađajuća presuda, pojašnjava Bajazit.

"Čak je delo ubistvo iz samoodbrane zakonski prošireno i na čuvanje imovine. Uprkos svim zakonskim odredbama, tužilaštvo nikada neće da krene od osnovnog dela, napada, i nikada ne rekonstruiše nužnu odbranu. Oni to ostavljaju sudu, te odredbe samoodbrane se vrlo teško primenjuju i zaista su retki slučajevi u praksi da sud oslobodi ubicu čak i ako su okolnosti samoodbrane", ističe Bajazit.

Bivši sudija Goran Obradović kaže da se u drugim državama nužna odbrana tumači šire, tako da ubistvo razbojnika smatraju bez suđenja za nešto što nije krivično delo.

Advokat Nebojša Perović kaže da je uvek prisutna polemika o tome da li je došlo do stvarne nužne odbrane.

"U ovakvim slučajevima sud se dosta oslanja na nalaz veštaka. Pitanje je u kom stepenu je smanjena moć rasuđivanja i u kom stepenu je prisutan efekat straha i besa. Vrlo je teško proceniti koliko napadnuti može da kontroliše svoj postupak i u kom trenutku on brani sebe i porodicu", ističe Perović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: