Otvoren centar za brzo reagovanje

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu namenjen za brzo reagovanje u slučaju požara, poplava i zemljotresa zvanično je počeo sa radom.

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

07:31

Default images

Međuvladin sporazum o osnivanju centra su tokom obilaska potpisali srpski ministar policije Ivica Dačić i zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Vladimir Pučkov.

Dačić i Pučkov prethodno su, na niškom aerodromu, odali prizanje ruskim deminerima koji su, na više lokacija u Srbiji, angažovani na humanitarnom razminiravanju terena.

Oni su izrazili uverenje da će centar osigurati veću bezbednost u slučaju vanrednih situacija građanima Srbije, ali i regiona.

Dačić je naglasio da je taj centar otvoren za pristupanje bilo koje druge države, koja razume našu nameru da se iz Niša deluje u suzbijanju vanrednih situacija.

"Srpsko-ruski centar treba da pruži humanitarnu pomoć i brz odgovor na vanredne situacije na terotoriji Srbije i drugih balkanskih država, koje upute takav zahtev. Zbog klimatskih promena u regionu i u Jugoistočnoj Evropi, predviđa se da će doći do raznih vanrednih situacija, poput poplava, klizišta i zemljotresa i da je zato neophodno spremno dočekati te izazove", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, klimatske promene dovode do neophodnosti zajedničkog planiranja i stručnog usavršavanja i opremanja jedinica koje reaguju u vanrednim situacijama.

Pučkov je istakao da je prioritetni zadatak centra zaštita stanovništva od prirodnih katastrofa i tehnoloških nesreća, istakavši da je to veoma složen posao.

Prema njegovim rečima, za uspešno obavljanje tog zadatka potrebno je uložiti zajedničke napore, koordinirano delovati i povećati efikasnost vatrogasno-spasilačkih jedinica na terenu. Pučkov je naglasio i da će zahvaljujući tom centru biti povećana bezbednost u regionu, a izrazio je očekivanje da će mu podršku pružiti i druge države. Dačić i Pučkov odali su priznanje aktuelnom moskovskom gubernatoru Sergeju Šojguu, koji je, dok je obavljao dužnost ministra za vanredne situacije, inicirao osnivanje tog centra.

Zvaničnici dve države uručili su i priznanja pripadnicima rusko-srpskog odreda deminera, koji su angažovani na humanitarnom razminiravanju na više lokacija u Srbiji.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i generalni sekretar Međunarodne organizacije civilne zaštite sa sedištem u Ženevi Navsi Apl'sleibi, koji je podržao osnivanje tog centra.

On je izjavio da će pripadnici te organizacije, koja ima 12 centara za obuku širom sveta, organizovati programe obuke i za pripadnike srpsko-ruskog centra u Nišu.

Srpsko-ruski humanitarni centar smešten je neposredno uz niški aerodrom, a zvaničnici dve države obišli su njegove prostorije.

Zvaničnici dve države prethodno su pogledali izložbu, koja oslikava akcije na čišćenju terena od raznih ubojnih sredstava, ruskih i srpskih deminera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: