Hrvatska: Srpska manjina van Sabora

U izbornoj godini, Ustavni sud Hrvatske ukinuo je odredbu ustavnog zakona po kojoj se srpskoj manjini unapred garantuju tri poslanička mesta u Saboru.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

21:29

Default images

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac upozorava da su prava manjina bila jedan od uslova za završetak hrvatskih pregovora sa EU.

"Ustavni sud ne mora voditi o tome računa, ali Sabor mora. Očito da se ne zna gde je granica između ustavnog suda i sabora. Naše je da tu granicu stvorimo", kaže Pupovac.

Pupovac kaže da je Ustavni sud Hrvatske preuzeo na sebe zakonodavnu ulogu umesto Sabora i to u izbornoj godini, što je protivzakonito.

U odvojenim izjavama, strasti su pokušali da smire hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsednik Ivo Josipović.

"Odluka ustavnog suda je odluka koju treba poštovati. Međutim, sasvim je sigurno da ćemo još puno o tome razgovarati", kaže Kosorova.

"Ja sam jedan od onih koji zagovaraju dopunsko pravo glasa za manjine, i očito je da ćemo morati dobro pročitati odluku Ustavnog suda da vidimo kako se to dopunsko pravo glasa može i uz koji uslove realizovati", kaže Josipović.

Uskraćene su i ostale manjine, jer im je oduzeto dosadašnje pravo da se svaki glas koji dobiju na izborima računa kao dupli. Zato je poslanik italijanske manjine u hrvatskom Saboru najavio da će o svemu izvestiti Brisel, ali da će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: