Jat: Loukosteri nas neće ugroziti

Direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović kaže da prisustvo loukost kompanija neće ugroziti rad jer se u ovoj godini očekuje više od milion putnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

09:13

Default images

"Jat ervejz" će ovu godinu završiti sa gubitkom od oko 15 miliona evra, što je niže od prvobitno prognoziranih 20 do 25 miliona evra. Dolazak loukost kompanija u Srbiju ne bi trebalo da ugrozi poslovanje domaćeg avio-prevoznika.

"Loukosteri nisu tako veliki, neće nas ugroziti, a na ovu konkurenciju smo navikli i sa njima se uspešno borimo, a ulaskom u alijanse avio-prevozilaca mi želimo da te odnose prebacimo na partnerski odnos", kaže Radovanović.

Ukoliko se ostvare planirani rezultati od promotivnih letova u evropske gradove, "Jat ervejz" bi do kraja godine trebalo da preveze milion i sto hiljada putnika. Cilj za narednu godinu, međutim, izgleda teško ostvariv.

"Planovi za narednu godinu od 1,5 miliona putnika u ovom trenutku izgleda da će biti teško ostvarivi. Jedan od razloga je što zahvaljujući položaju 'Jat ervejza', koji je istovremeno i na tržištu, a istovremeno mora da vodi konzervativnu poslovnu politiku i sa ovim postupcima oko javnih nabavki, mi ne možemo kao neka druga javna preduzeća da tražimo od države da nam se podignu cene i onda na taj način da pokrivamo gubitke", objašnjava on.

Radovanović je najavio da će u narednoj godini "Jat ervejz" uvesti sopstveno linijsko održavanje aviona, čime će u 2010. godini biti ostvarena ušteda od tri miliona evra. To podrazumeva zapošljavanje novih ljudi, ali će broj zaposlenih u "Jat ervejzu" i dalje ostati na 1.200, koliko ih ima sada, posle programa rešavanja viška zaposlenih.

Mađarska avio-kompanija "Malev" od danas ponovo otvara liniju Budimpešta-Beograd. Avioni iz Budimpešte će svakodnevno sletati na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu u 14:10, a za Budimpeštu će ići svakog dana od 14:45.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: