Ovaj pasoš od ponoći ne važi; Ko se nađe u inostranstvu...

U Severnoj Makedoniji u ponoć ističe prelazni rok od pet godina, odnosno prestaće da važe pasoši koji sadrže stari naziv države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2024.

11:13

Ovaj pasoš od ponoći ne važi; Ko se nađe u inostranstvu...
Foto: Shutterstock/photobyphotoboy

Osim pasoša, neće važiti nijedna isprava za međunarodnu upotrebu u kojoj se pojavljuje “stari naziv” zemlje.

Makedonski državljani koji su zatečeni u inostranstvu posle 12. februara a imaju stare putne isprave moći će da se vrate u zemlju sa putnim listom koji se izdaje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Prespanski sporazum stupio je na snagu 12. februara 2019. godine, te prema njemu pasošima sa starim imenom zemlje prestaje važenje pet godina kasnije, odnosno 12. februara ove godine.

Prespanski sporazum potpisan je 17. juna 2018. godine, a ustavni amandmani za promenu imena Severne Makedonije u Sobranju izglasani su 11. januara 2019. godine.

Nakon objavljivanja izmena u Službenom glasniku u februaru 2019. godine, počeo je da teče petogodišnji rok u skladu sa Ugovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: