Sveštenstvo SPC ušlo u posed provaljenog i oskrnavljenog hrama kod Podujeva VIDEO

Sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija danas je u selu Rakitnica kod Podujeva služena sveta luturgija u hramu Svetog arhangela Mihaila.

Izvor: eparhija-prizren.com

Sreda, 06.12.2023.

14:54

Sveštenstvo SPC ušlo u posed provaljenog i oskrnavljenog hrama kod Podujeva VIDEO
Shutterstock/Photo Contributor

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava uz sasluženje nadležnog paroha protojereja Staniše Arsića. U vharistijskom sabranju učestvovali su predstavnici Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve.

Budući da je u ovaj hram 28. novembra ove godine provalila grupa lica koju je predvodio samozvani "sveštenik" Nikola Džufka iz Albanije, koji ni tamo nije priznat kao svešteno lice i koji je poznat po širenju etničke i verske netrpeljivosti, predstavnici Eparhije raško-prizrenske danas su najpre odslužili malo osvećenje oskrnavljenog hrama i odslužili svetu liturgiju.

U vreme liturgije izvan crkve su bili prisutni predstavnici monitoring tima Euleksa, patrola karabinjera koji rade pri Euleksu, kao i predstavnici Kosovske policije. Događaj je protekao mirno i nakon završetka liturgije brava na vratima hrama je zamenjena.

U besedi u toku liturgije otac Sava je naglasio da je osvećenjem hrama i svetom liturgijom hram Svetoga arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja Srpske pravoslavne crkve – Eparhije raško-prizrenske.

Otac Sava je izrazio nadu da će i ovaj hram, kao i svi drugi objekti Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima, biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja, jer je uloga naše Crkve da širi poštovanje među svim građanima na ovom prostoru, ali i da se brine o svojoj baštini.

Nakon liturgije otac Sava i predstavnici Eparhije su se zadržali u kraćem razgovoru sa predstavnicima Euleksa i Kosovske policije.

Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je Kosovska policija u Podujevu odbila da primi krivičnu prijavu Eparhije zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom delu, među kojima su, prema navodima portala Kosovapost.net, bili i zaposleni u opštinskoj administraciji u Podujevu.

Krivična prijava Eparhije u policiji je odbijena u dva navrata: 1. decembra i juče 5. decembra kada je Eparhija ponovo pokušala preko svoga advokata da podnese krivičnu prijavu policiji u prisustvu Euleksovog monitoring tima.

Kosovska policija je odbila da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima Kosova, što je ozbiljan prekršaj zakona, o čemu su obavešteni svi međunarodni predstavnici na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: