Ko je Kristofer Hil? "Njegova diplomatija rezultirala NATO agresijom" VIDEO

Iskusni poznavalac prilika u regionu Kristofer Hil biće imenovan za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 14.10.2021.

19:20

Ko je Kristofer Hil?
Printskrin: TV Prva

Televizija Prva istraživala je ko je Kristofer Hil i šta Srbija može da očekuje od njegovog mandata.

Američki diplomata je svoju karijeru u inostranstvu započeo upravo u Beogradu. I ključne godine njegove diplomatske službe vezane su za Balkan.

Nekadašnji potpredsednik vlade SRJ Nikola Šainović za Hila kaže da potpuno poznaje ovaj region.

"U dugom vremenskom periodu, pre kriza i za vreme kriza, od Bosne, Dejtona, do Kosova", navodi on.

Hil je službovao i u Skoplju i Tirani. Bio je član pregovaračkog tima Ričarda Holbruka za Bosnu, ali i američki specijalni izaslanik za Kosovo.

"Ja sam sa njim mnogo sarađivao i mogu da kažem da je on čovek otvoren da čuje i da razgovara i lično je imao razumevanja za tragediju kroz koju smo prošli", navodi Šainović.

Američki diplomata uvek je sa optimizmom gledao na kosovski problem, a upravo je on "kumovao" susretu Ričarda Holbruka sa pripadnicima OVK.
Njegov diplomatski "uspeh" na Kosovu završio se NATO agresijom na Srbiju.

Diplomata Vladislav Jovanović o Hilu kaže da ima diplomatske sposobnosti, ali i "čvrste ruke".

"Čim je sinonim za politiku štapa i šargarepe to znači da je ne samo tvrd, već po potrebi i pretvrd, jer pregovore vodi stalno pod pretnjom upotrbe jačih sredstava. Sankcija novčanih, izolacije ili neke druge vrste pretnje ili kažnjavanja", kaže Jovanović.

Dolazak Kristofera Hila na ambasadorsko mesto u Beogradu može se tumačiti kao nastojanje Amerike da ojača svoje prisustvo u regionu, pa i pritisak na sve naše aktere.

Ipak, Nikola Šainović veruje da će on sigurno doprineti boljem razumevanju Srbije i Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: