Švedska priznala grešku: Lažni oficir bio u NATO i na Kosmetu; "Bezbednosni rizik"

Švedske oružane snage slale su lažnog oficira, čija je vojna karijera sada pod istragom, u sedište NATO-a u Belgiji. Lažni oficir bio je i na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

10:30

Švedska priznala grešku: Lažni oficir bio u NATO i na Kosmetu;
Getty images/Sean Gallup

Šveđanin, čiji identitet nije otkriven, lagao je da je završio vojnu školu 1999. godine, a zapravo je nikada nije pohađao. On je falsifikovao diplomu koristeći potpis nepostojećeg generala.

"Naravno, nije dobro što se ovo dogodilo. Moramo slati prave oficire na ove pozicije i osigurati da imamo pravo znanje o osoblju", izjavio je vojni istražitelj.

Lažni oficir služio je kao kapetan na Kosovu i major u Avganistanu, gde je bio zadužen za sigurnost informacija. Za to je morao da ima posebno obrazovanje, koje on nije posedovao, navodi Sputnjik Internešnel.

On je 2013. dodeljen NATO-u. Prevara nije otkrivena sve do 2018, a otkrila ju je Obalska straža, u kojoj je lažni oficir zauzimao visok položaj i imao pristup poverljivim informacijama.

Obalska straža tvrdila je da ga je smenila sa posla i upozorila oružane snage u decembru 2018. godine, nakon otkrića da je lagao. Uprkos činjenici da je vojska upozorena, on je 2019. izabran za akciju švedsku UN akciju u Maliju.

"Totalno nerazumljivo i veoma zabrinjavajuće za saradnju Švedske i NATO saveza", rekla je En-Sofije Dal, stručnjak u NATO.

Ministar odbrane priznao je da je primio informaciju od ministra pravde o čoveku iz Obalske straže sa "sumnjivom biografijom".

Vojni komandant Mikael Biden saznao je za ovaj bezbednosni rizik ranije tokom nedelje i naredio je da se sprovede istraga zašto vojna komanda nije odmah reagovala po primanju izveštaja.

"Ovakve stvari ne smeju da se dešavaju i sada moramo sve da razjasnimo", rekao je on, pritom ocenivši situaciju kao "ozbiljnu".

Švedska, koja je poslednji put ratovala pre 200 godina, u poslednje vreme pojačala je odbrambenu saradnju sa NATO-om i, na bilateralnom nivou, sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: