Tramp se obratio Ivanovu

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu da dogovor s Grčkom otvara put Makedoniji u NATO i EU i nazvao ga istorijskim.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2018.

17:01

Tramp se obratio Ivanovu
Getty Images

U čestitki Ivanovu povodom Dana nezavisnosti - 8. septembra, Tramp je naveo da Makedonija ove godine ima mnogo razloga da bude ponosna.

"Istorijski dogovor iz Prespe rešava dugogodišnji spor sa Grčkom oko imena i otvara put Makedoniji za članstvo u NATO i EU. Dogovor i članstvo Makedonije u NATO će ojačati bezbednost, stabilnost i prosperitet u celom regionu", naveo je Tramp.

Američki predsednik je u čestitki, koja je objavljena na sajtu ambasade SAD u Skoplju, poručio da su SAD spremne da podrže Makedoniju, posebno u predstojećim pregovorima o članstvu u NATO.

Predsednik Makedonije Ivanov je, uz lidera makedonske opozicije Hristijana Mickoskog, jedan od protivnika dogovora koji je letos vlada premijera Zorana Zaeva postigla s Grčkom.

Ivanov je odbio da potpiše dogovor sa Grčkom, nakon što je izglasan u parlamentu, jer smatra da je protivustavan i da je štetan za makedonske nacionalne interese.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rešavanju dugotrajnog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: