Rumunija u panici: Incident u nuklearki

Prema izveštajima medija, u rumunskoj nuklearnoj elektrani dogodio se incident. Jedan reaktor prestao da radi.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

10:16

Rumunija u panici: Incident u nuklearki
Ilustracija: GettyImages

Kako prenose agencije, reaktor elektrane "Černavoda" automatski se isključio sa napajanja strujom nakon kvara električnog sistema.

Kvar u električnoj mreži pojavio se 25. marta, a reaktor se diskonektovao sa sistema napajanja jutros 29. marta, saopšteno je iz nuklearne elektrane. Iz te nuklearke međutim ističu da ne postoji opasnost po bezbednost.

"Specijalni istražitelji su na terenu i istražuju uzrok. Obaviće se neophodne popravke u skladu s procedurama koje važe za nuklearne elektrane i takve situacije. Trenutno nema električne veze između 'Jedinice 2' od 25. marta i automatski isključenog reaktora, počev od danas", stoji u saopštenju.

Podseća se da je kompanija koja upravlja "Černavodama", "Nuklearelektrika" prvu mrežu isključila u 9.20 u ponedeljak, dok je istovremeno kapacitet rada druge jedinice u nuklearki smanjen na 55 odsto.

Navodi se i da ovaj incident nije imao uticaja na zdravlje i bezbednost radnika, stanovništva i okoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: