Hladno vreme će trajati "duže nego što se očekivalo"

Neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine trajaće u regionu duže nego što se očekivalo, procenjuju hidrometeorolozi u Hrvatskoj i BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2017.

10:01

Hladno vreme će trajati
Foto: Thinkstock

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je u međuvremenu upozorio na moguću pojavu jutarnjih mrazeva na području Srbije do 24. aprila.

Već u petak u jutarnjim satima slab mraz se očekuje uglavnom na području Bačke, a u subotu i nedelju i u većini krajeva uglavnom na zapadu i jugu zemlje.

U Srbiji se danas očekuje oblačno i hladno vreme, mestimično s kišom, susnežicom i snegom. U brdsko-planinskim predelima biće manje povećanje visine snežnog pokrivača.

Više padavina očekuje se na zapadu zemlje, oko 10 mm. Vetar umeren, povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do tri stepena, najviša dnevna od četiri do osam stepeni.

Prema prognozi do 27. aprila, u petak će postepeno prestati padavine i delimično se razvedriti, prvo na severozapadu, gde se u jutarnjim satima očekuje slab mraz.

Za vikend mestimično slab jutarnji mraz.

U subotu pretežno sunčano, a u nedelju novo naoblačenje sa severozapada, mestimično sa kišom, u planinskim predelima sa snegom.

Zatim promenljivo oblačno, uglavnom suvo i toplije.

Vreme u Hrvatskoj će i danas biti umereno do pretežno oblačno, ponegde s kišom, a u Lici i Slavoniji moguć je novi sneg. Biće vetrovito, na kopnu uz jak i na udare olujan severni i severozapadni vetar, na Jadranu uz jaku i olujnu buru i tramontanu.

Zagreb se jutros probudio na hladnih četiri stepena, na Sljemenu je palo još snega, kao i u zagrebačkim Šestinama.

Na Puntijarki, gde se temperatura spustila na četiri stepena ispod nule, palo je nova četiri centimetra snega, a padalo je i u Gospiću. Jak vetar koji je celog jučerašnjog dana, ali i noći, duvao na području Varaždinske županije srušio je nekoliko stabala.

Jedno stablo visoko oko pet metara srušilo se na pešački prostor pa možemo reći da je sreća u nesreći bila što je vreme juče bilo toliko loše i pešaka nije bilo na tom području, piše Varaždinski.hr.

Snežne padavine usred aprila prouzrokovale su brojne probleme u saobraćaju, elektrosnabdijevanju i vodosnabdijevanju širom BiH, a najveću štetu trpe poljoprivredni proizv.

Vozačima se savetuje oprez, posebno tamo gde su kolovozi pod snegom, i upotreba zimske opreme, a zimska služba će nastaviti s radom sve dok bude potrebno.

Saobraćaj se u višim predelima odvijao otežano zbog snega, slomljenog drveća na kolovozu i odrona kamenja.

Na području BiH se i sutra očekuje oblačno i hladno vreme, sa susnežicom ili snegom. Mnoga stabla su u Sarajevu pod pritiskom snega i pod udarom nevremena pala, pa su se neka rušila direktno na automobile, zbog čega su intervenisali i pripadnici policije. Prema prvim informacijima, nema povređenih, preneli su mediji.

U Trebinju nema snega, ali je bilo problema sa olujnim vetrom, koji je lomio grane i dizao crep sa krovova. Nevreme je prouzrokovalo mnoge kvarove na elektromreži, a samo na području Tuzlanskog kantona bez struje je danas bilo više od 16.000 korisnika.

U mraku se našlo i preko 8.000 korisnika na području Srednjobosanskog kantona, a u Zeničkodobojskom kantonu bez struje su bila kompletna područja Zavidovića i Vozuće.

Teška situacija s električnom energijom bila je i u Varešu, Maglaju, Kaknju, Zenici i Visokom...

U Trnovu je bio u kvaru dalekovod Kijevo, a u Foči je bez napona bilo kompletno područje mesne zajednice Miljevina i dalekovod Slatina. Kvarova je bilo i na nekoliko dalekovoda "Elektrodistribucije" Banjaluka, a najteža situacija je u opštinama Kneževo/Skender Vakuf i Kotor Varoš, dok su kvarovi u manjem obimu evidentirani u opštini Čelinac i na Manjači.

Sneg koji je pao naneo je štete posebno voćarima u BiH, ali veliki strah od narednih dana imaju poljoprivrednici, jer ako se obistini vremenska prognoza, biće uništeni voće, krompir, pasulj, a štete će biti višemilionske, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Vozači, oprez: Sneg i kiša otežavaju saobraćaj

Sneg koji trenutno provejava u višim predelima Srbije uslovljava otežano odvijanje saobraćaja i zahteva od vozača korišćenje zimske opreme, dok u nižim predelima kiša smanjuje vidljivost, saopštio je AMSS.

Tokom dana i sutra vozače očekuju više zimski uslovi na planinama, dok u nižim predelima kiša smanjuje vidljivost i uslovljava mokre i klizave kolovoze.

Česte promene vremena zahtevaju od vozača punu opreznost u vožnji uz strogo poštovanje saobraćajnih propisa, a donose i čestu pojavu odrona, najviše pored stenskih useka i klisura.

Na deonici Leskovac - Vranje, u Grdeličkoj klisuri, od motela "Predejane" do Caričine doline ( u zoni izgradnje auto-puta E-75), došlo je do usporenog odvijanja saobraćaja usled oštećenja trupa puta i kolovoza.

Saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila prema postavljenoj adekvatnoj saobraćajnoj signalizaciji, opremi i semaforima.

Produžavaju se i radovi do 30.maja na sanaciji nasipa kod mosta Beška (silazak sa mosta Beška), na levoj strani državnog puta I A reda broj 1, u smeru Beograd - Novi Sad.

U toku izvođenja radova, zatvorene su zaustavna i vozna saobraćajna traka, a saobraćaj se odvija preticajnom saobraćajnom trakom.

Usled snežnih padavina na snazi je obustava saobraćaja na deonici Preko Brdo- Odvraćenica. Zbog snega koji pada na teritoriji opštine Ivanjica, u višim predelima je obavezna zimska oprema, a na državnom putu II A reda broj 194, deonica Prilike-Jasenovo i II A reda broj 197, deonica Dubac-Ivanjica-Golijska Reka, na snazi je zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere.

Ekipe putara su na terenu i rade na raščišćavanju snega.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na teretnim teminalima su velike gužve na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom.

Na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima nema dužih zadravanja od 30 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: