"Bata, glumačka i ljudska gromada, odlazi u nezaborav"

Premijer Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Velimira Bate Živojinovića.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2016.

11:54

Foto: Tanjug

Vučić je u telegramu poručio da je odlaskom legende srpsko glumište izgubilo jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umetnosti.

U telegramu premijera Vučića piše:

"Sa neizmernom tugom primio sam vest o smrti našeg proslavljenog glumca Bate Živojinovića, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji.

Negove glumačke bravure ostaće zabeležene kako na traci tako i u sećanju svih nas, koji smo odrastali uz širom sveta poznatog Valtera.

Generacije mladih glumaca stasavale su i učile od čoveka kome je svaki lik bio značajan, što potvrđuje i veliki broj uloga koje je ostvario u filmovima i TV serijama.

Odlaskom Bate Živojinovića srpsko glumište izgubilo je jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umetnosti".

Dačić: Potrudićemo se da sve što je uradio ne padne u zaborav

Smrt glumca Velimira Bate Živojinovića veliki je gubitak ne samo za Socijalističku partiju Srbije, čiji je bio član, već i za celu Srbiju, izjavio je danas predsednik socijalista Ivica Dačić.

"Ostaće velika praznina. Potrudićemo se da sve što je uradio ne padne u zaborav", rekao je Dačić novinarima nakon konsultacija o sastavljanju nove Vlade kod predsednika Tomislava Nikolića.

"Beograd je izgubio legendu domaćeg glumišta"

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević uputili su telegram saučešća porodici glumca Velimira Bate Živojinovića i poručili da je Beograd danas izgubio legendu domaćeg glumišta.

Mali je kazao da je odlaskom Živojinovića Beograd izgubio legendu domaćeg glumišta, "čuvenog Valtera" koji je obeležio čitavo razdoblje u istoriji kinematografije.

"Generacije su stasavale uz Batine filmove, a on će nastaviti da živi kroz svoju umetnost i da utiče na nove generacije koje dolaze. Bata je zadužio našu kulturnu scenu, a Beograđanima će nedostajati njegova vedrina, talenat i šarm", navodi se u telegramu saučešća gradonačelnika.

Nikodijević je naveo da će Živojinovićeve brojne legendarne uloge ostati kao večno podsećanje na lik i stvaralaštvo jednog velikog umetnika.

"Imao je bezbroj prijatelja i poštovalaca i bio je veliki patriota. Odrastao je u Jugoslaviji, izgradio je veliku karijeru, stekao slavu i van granica tadašnje zemlje, ali je neizmerno voleo Srbiju i Beograd. Njegova harizmatična ličnost i upečatljiva pojava, legendarne uloge i brojne anegdote o njegovom burnom životu, ostaće kao večno podsećanje na lik i stvaralaštvo tog velikog umetnika", naveo je Nikodijević.

"Iza svačijeg odlaska ostaje praznina. Kada odlaze najveći, ta praznina je i prostranija i teško popunjiva"

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac uputio je u ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime telegram saučešća supruzi i porodici preminulog glumca Velimira Bate Živojinovića, legende jugoslovenskog i srpskog filma i televizije

"Iza svačijeg odlaska ostaje praznina. Kada odlaze najveći, ta praznina je i prostranija i teško popunjiva. Velimir Bata Živojinović nije glumio u svakom domaćem filmu, ali je zato skoro svaki dobar film bio nezamisliv bez njega. Kao nosilac karakternih uloga, kao vrhunski komičar ili nepobedivi ratni heroj, dominirao je velikim i malim ekranima preko 60 godina i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog i svetskog filma, baš kao i u našim srcima", navodi se u telegramu.

Živojinović je, kako se podseća, neopterećen slavom i svojom glumačkom veličinom, čitavog života bio je „običan, normalan čovek“, kako je najčešće opisivao sebe, pokazujući time da je suština ljudske genijalnosti upravo u jednostavnosti.

"Bata Živojinović, glumačka i ljudska gromada, odlazi u nezaborav i neka mu je večna slava i hvala za sve što je zaveštao i nama i svim budućim generacijama“, stoji u telegramu Ministarstva.

"Bata Živojinović ostaće upamćen kao veliki čovek, istinski heroj..."

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Velimira Bate Živojinovića, u kojem se navodi da je sa žaljenjem primio tužnu vest o smrti velikog glumca i legende jugoslovenskog i srpskog filma.

"Bata Živojinović, kao malo koji umetnik, svojim ulogama i posebnim umetničkim izrazom ostavio je pečat na celokupnu filmsku umetnost, ulogama po kojima je posebno bio poštovan i voljen kao istinski heroj mnogih generacija, poklonika sedme umetnosti", navedeno je u telegramu predsednika Republike Srpske.

Dodik je istakao da je Živojinović tokom svoje bogate profesionalne karijere ostvario veliki broj uloga na filmu, televiziji i u pozorištu koje će ostati vredna zaostavština filmskoj umetnosti i kulturi uopšte.

"Iskreno saosećajući u bolu koji vas je zadesio upućujem vam izraze mog najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu, preneli su mediji u RS.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici i kolegama povodom smrti istaknutog srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića, za koga je rekla da je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji.

"Sa tugom i žaljenjem sam primila vest o smrti velikog glumca i čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji, Bate Živojinovića. Odlazak velikana srpskog glumišta koji je obeležilo celo jedno razdoblje u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije, veliki je gubitak za porodicu ali i za sve generacije koje su stasavale uz njegove brojne filmove i TV serije", rekla je ona.

Prema rečima predsednice Vlade RS, Bata Živojinović ostaće upamćen kao veliki čovek, istinski heroj mnogih generacija i simbol zlatnog doba jugoslovenskog filma, čije će brojne ostvarene uloge biti vredna zaostavština filmskoj umetnosti i kulturi uopšte.

"U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, porodici Živojinović, kolegama i prijateljima, upućujem izraze najdubljeg saučešća", zaključuje se u telegramu.

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: