Info

Sreda, 12.09.2018.

18:00

Hvala Mileni za "skandaloznu" izjavu, rekla je – "Car je go"

Milena Antić iz Ministarstva rada izjavila je da su "poslodavcima žene potrebne da rade, a ne da sutradan odu na porodiljsko odsustvo" i pokrenula salvu komentara i završila na naslovnim stranama štampe i udarnim terminima na televiziji.

Izvor: Radmila Ceniæ

Hvala Mileni za
Ilustracija: GettyImages

Oglasili su i jedan ministar i jedna ministarka, ali predstavnica Ministarstva rada nije rekla "ništa novo".

Izjava Milene Antić došla je u jeku rasprave o novim zakonskim rešenjima po kojima država isplaćuje zaposlenim porodiljama znatno manje naknade za vreme porodiljskog odsustva, ukoliko su zaposlene kraće od 18 meseci.

Predstavnica Ministarstva rada je “naivno i iskreno” rekla ono što, posebno ženski pol, već dugo zna.

Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da bi radili, a ne da bi sutradan otišli na bolovanje”, kazala je Antićeva na Javnom servisu.

Ubrzo potom, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izvinilo se građanima Srbije zbog njene izjave.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da je ova izjava skandalozna i naložio da gospođa Antić snosi adekvatne sankcije, piše u saopštenju ali se ne navodi o kakvoj sankciji je reč.

„Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak. Ovo će biti poslednja opomena njoj i svima drugima, ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju. Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece”, poručio je Đorđević, navodeno je u saopštenju.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je potom izjavila da po novom Zakonu o zabrani diskriminacije najtežim oblikom diskriminacije se smatra praksa da poslodavac neće da zaposli ženu koja planira trudnoću.

Đukić Dejanović je rekla da je tendencija Vlade, nevladinog sektora i medija da stimulišu poslodavca da zaključi da mu je roditelj najbolji radnik.

"Roditelj ima najveću odgovornost i zato poslodavac treba da stimuliše tog roditelja da brine o svom detetu", rekla je Dejanović na N1, dodajući da je to upravo suprotno onome što se može zaključiti iz izjave Antićeve.

"Mi smo doneli Zakon o zabrani diskirminacije i nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna je najteži oblik diskriminacije", naglasila je Đukić Dejanović.

I dok u Zakonima, aktima, podaktima i drugim propisima sve to stoji, u praksi je situacija mnogo drugačija.

Kada sam pre skoro 11 godina, sa sveže odštampanom diplomom u rukama, počela da “jurim” zaposlenje, među pitanjima koja su mi postavljana na razgovorima za posao, skoro neizbežno je bilo i pitanje o zasnivanju porodice.

Pojedini poslodavci su bili vrlo direktni i pitanja su bila u formi – “Da li ste udati, da li planirate da imate dece i slično, dok su oni perfidniji išli izokola sa pitanjima tipa: S kim živiš, imaš li dečka, kako sebe vidiš za pet godina? U početku sam bila zatečena pitanima tog tipa i odgovarala sam na iste, ali kada kasnije shvatite da “ispipavaju teren” i skrenete im pažnju da su to lična pitanja na koja ne želite da date odgovor, onda, uglavnom možete zaboraviti na posao.

Tako je bilo pre jednu deceniju, a ni trenutno, dakle, nije ništa drugačije. Pitanje diskriminacije budućih majki i majki prilikom zapošljavanja stara je priča, ali novo svetlo na tu temu baca to što je konačno od šuškanja među drugaricama i rodbinom došla na Javni servis, iz usta zvaničnika Vlade Srbije, nedugo pošto “kontroverzna” državna kampanja sa sloganima za podsticaj rađanja nije zaživela.

Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku izabrali su pre pola godine šest slogana koji bi trebalo da podstaknu rađanje u Srbiji i podelili novčane nagrade, ali slogani "Ljubav i beba - prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!", "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči", "Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju" i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju" izazvali su negodovanje javnosti i nisu korišćeni.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević se “pravdao” da slogani ne rešavaju problem depopulacije, već su samo mali pomoćni alat koji može da pomogne.

Jelena Ćeriman sa Instituta za filozifiju i društvenu teoriju rekla je tada za B92.net da splet društvenih faktora čine glavnu barijeru rađanju dece

“Smatram da ovakav tip akcije ne može podstaći rađanje, o čemu uostalom svedoče i reakcije javnosti. Naprotiv, neophodna je sistemska, kontinuirana i integrisana akcija u pravcu snažne podrške porodicama, roditeljima i deci, u pravcu poboljšanja opšteg životnog standarda“, navela je Ćeriman.

I, čini se, da je bila u pravu. Slogane smo zaboravili, istina je isplivala na Javni servis i ostaje samo da se dogovorimo, mi, devojke i žene – koje od nas će rađati i sedeti bez dinara kod kuće, a koje će raditi 24/7 i ostati bez potomstva, ali sa platom i punim džepovima poslodavaca. Tako će biti i vuci sit i, mi na broju.

Radmila Cenić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: