Zašto je B92 medij decenije u regionu

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić dobio je nagradu "Ličnost broj 1 regiona" za oblast informisanja, a B92 je "Medijska-informativna najkompanija". Nagrada mu je uručena sinoć u Sarajevu, a ovo je obrazloženje Zekerijaha Smajića, uglednog novinara iz Bosne i Hercegovine i direktora SENSE o nagradi.

Info

Izvor: Zekerijah Smajiæ

Petak, 05.07.2013.

13:34

Default images

Za vrhunske uspjehe na Zapadu, kažu, neophodno je deset posto talenta, isto toliko sreće i osamdeset posto upornog i istrajnog rada.

Veran Matić i medijski projekat B92, od početka 90-tih do nedavne prodaje grčko-švedskim suvlasnicima, izrastali su u svojevrsni medijski fenomen jer su uobičajenu formulu uspjeha višestruko nadmašivali. Nenormalni političko-socijalni uslovi u kojima se 1992. počeo rađati prvi prodemokratski pokret Srbije, zahtijevali su višestruko veći i talenat i sreću i rad.

Za ono što su ostavili iza sebe, devedestdvojka i Veran Matić su, na glamuroznoj svečanosti u Sarajevu povodom proglašenja najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope, dobili zasluženo priznanje medij decenije u ovom dijelu svijeta.

Privilegija i čast uručenja ovog izuzetnog priznanja pripala je uglednom bh novinaru s međunarodnom karijerom, Zekerijahu Smajiću, kao prvom nosiocu ove nagrade i prestižnog priznanja "Novinar decenije za doprinos evropeizaciji regije i etičnosti u medijima".

U obrazloženju nagrade se navodi da je B92 nastao u sudbonosno vrijeme kada su istina i sloboda govora kažnjavani progonom ili likvidacijom, a najtvrđi temelji njegovog 20-godišnjeg rasta bili su vizionarstvo Verana Matića, te profesionalizam i hrabrost uposelnika. Upravo zato B92 i Veran Matić jesu izrasli u medijsku posebnost Srbije, regiona, Evrope i svijeta. Ni jedan drugi elektronski medij nije progazio toliko vidljivog i nevidljivog trnja kao ovaj.

Taj 'truli i cinični' Zapad je odavno spoznao ulogu i važnost ovog beogradskog medija i dojeljivao mu proteklih godina brojna priznanja i nagrade, a u samoj Srbiji i regionu je podjednako i hvaljen i kuđen sve do prijetnji likvidacijama njegovih glavnih aktera. To je Srbija bez obzira koliko bila blizu ili daleko Evropskoj uniji.

I baš zbog toga, nagrada iz Sarajeva ima posebnu važnost. I poruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: