Zašto je B92 medij decenije u regionu

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić dobio je nagradu "Ličnost broj 1 regiona" za oblast informisanja, a B92 je "Medijska-informativna najkompanija". Nagrada mu je uručena sinoć u Sarajevu, a ovo je obrazloženje Zekerijaha Smajića, uglednog novinara iz Bosne i Hercegovine i direktora SENSE o nagradi.

Info

Izvor: Zekerijah Smajiæ

Petak, 05.07.2013.

13:34

Default images

Za vrhunske uspjehe na Zapadu, kažu, neophodno je deset posto talenta, isto toliko sreće i osamdeset posto upornog i istrajnog rada.

Veran Matić i medijski projekat B92, od početka 90-tih do nedavne prodaje grčko-švedskim suvlasnicima, izrastali su u svojevrsni medijski fenomen jer su uobičajenu formulu uspjeha višestruko nadmašivali. Nenormalni političko-socijalni uslovi u kojima se 1992. počeo rađati prvi prodemokratski pokret Srbije, zahtijevali su višestruko veći i talenat i sreću i rad.

Za ono što su ostavili iza sebe, devedestdvojka i Veran Matić su, na glamuroznoj svečanosti u Sarajevu povodom proglašenja najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope, dobili zasluženo priznanje medij decenije u ovom dijelu svijeta.

Privilegija i čast uručenja ovog izuzetnog priznanja pripala je uglednom bh novinaru s međunarodnom karijerom, Zekerijahu Smajiću, kao prvom nosiocu ove nagrade i prestižnog priznanja "Novinar decenije za doprinos evropeizaciji regije i etičnosti u medijima".

U obrazloženju nagrade se navodi da je B92 nastao u sudbonosno vrijeme kada su istina i sloboda govora kažnjavani progonom ili likvidacijom, a najtvrđi temelji njegovog 20-godišnjeg rasta bili su vizionarstvo Verana Matića, te profesionalizam i hrabrost uposelnika. Upravo zato B92 i Veran Matić jesu izrasli u medijsku posebnost Srbije, regiona, Evrope i svijeta. Ni jedan drugi elektronski medij nije progazio toliko vidljivog i nevidljivog trnja kao ovaj.

Taj 'truli i cinični' Zapad je odavno spoznao ulogu i važnost ovog beogradskog medija i dojeljivao mu proteklih godina brojna priznanja i nagrade, a u samoj Srbiji i regionu je podjednako i hvaljen i kuđen sve do prijetnji likvidacijama njegovih glavnih aktera. To je Srbija bez obzira koliko bila blizu ili daleko Evropskoj uniji.

I baš zbog toga, nagrada iz Sarajeva ima posebnu važnost. I poruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: