Petak, 08.12.2023.

14:31

Na migracionim rutama EU otkriveno 1.000 grobova

Više od 1.000 neobeleženih grobnica otkriveno je na migrantskim rutama u Evropskoj uniji, piše Gardijan.

Izvor: Tanjug

Na migracionim rutama EU otkriveno 1.000 grobova
Foto: Shutterstock/Ajdin Kamber

Najmanje 1.015 muškaraca, žena i dece sahranjeno je pre identifikacije tokom protekle decenije, dok je Evropski parlament 2021. godine usvojio rezoluciju koja poziva na identifikaciju ljudi koji su umrli na migracionim rutama i prepoznaje potrebu za koordinisanom bazom podataka za prikupljanje detalja o nastradalima.

Uprkos tome, širom evropskih zemalja ovo pitanje ostaje rupa u zakonodavstvu, bez centralizovanih podataka i usaglašenog procesa identifikacije i sahranjivanja.

Problem je potpuno "zanemaren", smatra evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović iznevši stav da zemlje EU ne ispunjavaju svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima.

"Imamo forenzičke stručnjake, ali je neophodno da ih vlade angažuju", rekla je Mijatović i dodala da uspon krajnje desnice i nedostatak političke volje mogu da ometaju razvoj odgovarajućeg sistema za rešavanje "tragedije nestalih migranata".

Više od 29.000 migranata umrlo je na evropskim rutama, od kojih je većina i dalje neidentifikovana i sahranjena u grobnicama na kojima piše "Gospodin X", "NN" ili "Migrantski brod 4, 25.9.2022" u različitim zemljama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: