Utorak, 03.10.2023.

09:33

Objavljuje se dokument koji je pokrenuo globalnu raspravu: "Vreme je..."

Osam godina nakon što je u istorijskom dokumentu upozorio na razorne posledice klimatskih promena izazvanih ljudima, papa Franja će objaviti nastavak dokumenta.

Izvor: Dnevnik.hr

Objavljuje se dokument koji je pokrenuo globalnu raspravu:
Foto: Profimedia

Dokument će biti objavljen u sredu, a u njemu će se analizirati situacija i izneće se ideje za akciju.

Kratak nastavak enciklike "Laudato si" (Hvaljen budi) iz 2005. biće objavljen nekoliko nedelja pre nove runde pregovora UN o klimi u Dubaiju, usred upozorenja stručnjaka da je svet opasno skrenuo sa puta kada je u pitanju smanjenje emisije CO2.

Novi dokument, "Laudate Deum" (Slava Bogu), biće osvrt na ono što se dogodilo i šta treba da se radi, rekao je papa Franjo (86) prošli mesec.

Originalni dokument, koji je imao gotovo 200 stranica, nije bio namenjen samo katolicima, nego svima.

Bio je poziv na globalnu solidarnost i zajedničko delovanje.

Utemeljen je na osnovu naučnih istraživanja klime, jasno se navodi da je čovečanstvo odgovorno za globalno zagrevanje i upozorava da je brz tempo promena i degradacije doveo svet do tačke pucanja.

Dokument takođe sadrži snažnu moralnu poruku jer papa za suše krivi konzumerizam, individualizam i težnju za ekonomskim rastom. Istakao je i da bogate zemlje moraju da prihvate da su one najodgovornije za klimatsku krizu i da moraju da pomognu siromašnijim zemljama koje najviše trpe.

Dokument je izazvao globalnu debatu bez presedana za jedan verski tekst, uključujući komentare u naučnim časopisima.

Novi tekst bi trebalo da bude mnogo kraći od teksta iz 2015. godine, u formatu apostolske pobudnice, a ne enciklike, koja ima manju težinu u Crkvi.

Nekoliko meseci kasnije, postignut je napredak na klimatskim pregovorima UN u Parizu, gde je, prema ekspertima, Vatikan odigrao značajnu ulogu iza kulisa.

Skoro svaka nacija na Zemlji se obavezala da ograniči zagrevanje na "znatno ispod" dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe.

UN je prošli mesec upozorio da svet nije na putu da ispuni te ciljeve i 2023. će po prognozama biti najtoplija u istoriji.

"Vreme je da zajedno radimo na tome da zaustavimo ekološku katastrofu pre nego što bude prekasno", rekao je Papa prošli mesec u videoobraćanju skupštini UN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: