Info

Ponedeljak, 12.03.2012.

16:34

Tadić može da odluči do 7. aprila

Izbori za parlament i lokalnu vlast biće raspisani u utorak, a održaće se najverovatnije 6. maja. Još bez odluke da li će se tada glasati i za predsednika.

Izvor: Veèernje novosti

Default images

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović kaže da će u ponedeljak dobiti zvaničnu informaciju od predsednika republike Borisa Tadića o datumu izbora za narodne poslanike, kako bi za isti dan raspisala i izbore za opštinsko glasanje.

Slavica Đukić Dejanović će u utorak, pisanim putem, obavestiti građane o raspisivanju izbora, čime će i zvanično startovati kampanja.

"U opticaju su i dalje dva termina - 29. april i 6. maj - s tim što će najverovatnije biti ovaj drugi datum. Što se tiče pitanja da li će svi izbori ići u paketu, o tome još traju konsultacije u vrhu države. Na predsedniku Tadiću je da definitivno proceni da li će sačekati da mu istekne mandat ili će se šef države birati ranije", kaže Slavica Đukić Dejanović.

Tadić još ima vremena da prelomi da li će se svi izbori održati istog dana. Naime, prema Zakonu o izboru predsednika, glasanje mora da se raspiše najmanje 30 dana pre održavanja izbora. To znači da Tadić ima rok do 7. aprila da odluči da li će se 6. maja birati i predsednik. U tom slučaju, morao bi da podnese ostavku, a funkciju predsednika države do izbora bi u v.d. stanju obavljala prva dama parlamenta.

Lokalni izbori biće raspisani na celoj teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo, u onim opštinama gde je poslanicima istekao mandat od četiri godine. Tu moramo da poštujemo i određene međunarodne obaveze, odnosno da u čitav proces uključimo i relevantne međunarodne organizacije. Moja funkcija je da raspišem izbore, a dalji dogovor i organizacija glasanja mora u obzir uzeti i naše obaveze iz Rezolucije SB 1244.Ako bi, pak, izbori bili zakazani za 29. april, Tadić bi odluku morao da donese do 31. marta", kaže Slavica Đukić Dejanovi.

I gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika DS Dragan Đilas potvrdio je u nedelju da odluka o izbornim terminima još nije doneta i da je treba očekivati do kraja nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: