Ponedeljak, 06.07.2009.

15:24

Arijana Hafington (Arianna Huffington)

Izvor: B92

Default images

Bila je nezavisni kandidat na izborima u američkoj državi Kaliforniji 2003. godine.

Hafingtonova je rođena u Grčkoj, u Atini.

Arijana je kćerka Konstantinosa (novinara i savetnik za menadžment) i Eli Stasinopulos, a njena sestra Agapi takođe je autorka i izvođačica. Preselila se u Englesku kada je imala 16 godina i pohađala je Girton koledž na Kejmbridžu,gde je 1971. godine postala predsednica debatskog društva Kejmbridža (Cambridge Union Society) – to je bio tek treći put da jedna žena drži predsedavajuće mestp. Završila je studije na koledžu 1971. godine, a godinu dana kasniju, u skladu sa praksom na Kejmbridžu magistrirala je ekonomiju.
Posle završenih studija preselila se u London i živela je sa novinarem Berbardom Levinom, koga je upoznala dok u TV emisiji Face the Music (Surova istina). Sa Levinom je bila u vezi do 1980. godine, kada se preselila u Sjedinjene Države, pošto je Levin odbio brak sa njom. Posle njegove smrti 2004. godine, rekla je da je on bio najveća ljubav njenog života – mentor u pisanju i veliki uzor u mislilaštvu. Kada je stigla u SAD, Arijana je pored angažmana u MSIA-u, nekoj vrsti religiozne grupe, koju je osnovao Džon-Rodžer (John- Roger) – zapravo to je bio pokret sa „otkrivanje svesti unutar sebe) – takođe bila u vezi sa demokratom Džerijem Braunom, koji je tada bio guverner Kalifornije. Danas je američki državni tužilac. U tom periodu Arijana je po prvi put postala poznata široj javnosti kao liberalna levičarka i članica Demokratske partije. Drugi put je to postala početkom ovog veka, pošto je desetak godina (od sredine osamdesetih, pa do kraja devedesetih) podržavala desnicu (odnosno Republikansku partiju).

Naftnog magnata Majkla Hafingtona, koji je porodični prijatelj Bušovih, upoznala je 1985. godine na prijemu koji je organizovala En Geti (Ann Getty) u San Francisku. Par se venčao 1986. godine, a venčanje je platila Getijeva, koja je želela da Arijani što pre nađe supruga, kako je tvrdila. Mladenci su se preselili u Vašington, a Hafington je postavljen na mesto pomoćnika sekretara za odbranu u vezi sa politikom pregovaranja. Kasnije su se trajno smestili u Santa Barbari, kako bi Hafington mogao da se kandiduje za mesto u predstavničkom domu američkog Kongresa 1992. godine, kao kandidat Republikanske partije. Dobio je izbore značajnom većinom. Hafingtonova politika bila je veoma konzervativna po većini pitanja. Arijana je pomagala u kampanji svog supruga, udvarajući se religioznim republikancima, zalažući se za manju vladu kao i za smanjenje socijalne pomoći. Dve godine kasnije (1994), Hafington je zamalo izgubio trku za Senat od tadašnje zastupnice Dajen Fajnstin (Diane Feinstein). Arijana i Majkl imaju dve kćerke: Kristinu i Izabelu.

Par se razveo 1997. godine, a 1998. godine Majkl Hafington je otkrio da je biseksualac. U novinskom članak iz 1999. godine pisalo je da je Arijana Hafington ušla u brak znajući da je njen suprug imao afinitete prema muškarcima. Spekulisalo se o finansijskoj nagodbi posle razvoda i veruje se da je Arijana dobila najveći deo svog bogatstva od bivšeg muža. Takođe, izabrala je da zadrži njegovo prezime, iako je tokom braka bila poznata kao Arijana Stasinopulos Hafington.

Karijera

Krajem osamdesetih Hafingtonova je napisala nekoliko članaka za Nešonal Rivju (National Review – američki desničarski nedeljnik). Prethodno je 1981. godine napisala biografiju Marije Kalas – „Marija Kalas – Žena iza legende“, a 1996. godine ponovo se oprobala u pisanju biografija objavivši biografiju Pabla Pikasa: „Pikaso: Stvaralac i uništitelj“. Iste godine Hafingtonova i komičar Al Franken, liberal, zajedno su se pojavili na kanalu Komedi Sentral (Comedy Central) u skeču „Čudni saveznici“ (Strange Bedfellows), u sklopu pokrivanja američke predsedniček kampanje ovog kanala. Hafingtonova je za svoj doprinos u pisanju scenarija za TV program „Politički nekorektno“ (Politically Incorect) zajedno sa Bilom Maerom (Bill Maher) bila nominovana za televizijsku nagradu Emi,u kategoriji „Najbolji scenario za kolažni ili muzički program“. Takođe nekoliko puta se oprobala i kao glumica, pojavivši se u serijama kao što su Rozen (Roseanne), Ženske priče (The L Word), Dozvoli mi da ti pomognem (Help Me to Help You), kao i u filmu EdTV.
Njeni politički stavovi počeli su da se menjaju krajem devedesetih. Bivša „desničarka“ se postepeno pomerala ka levici, a sada sebe opisuje kao „progresivnog populistu“. Tokom ratova na Balkanu, protivila se intervenciji Sjedinjenih Država u tom regionu.

Inicirala je „Konvencije u senci“ tokom 2000. godine, koje su se pojavile na Nacionalnoj Konvenciji Republikanske Partije u Filadelfiji, kao i na konvenciji Demokratskepartije u Los Anđelesu.

Hafingtonova je na čelu Detroit Projekta (The Detroit Project), grupe koja lobira kod kompanija za proizvodnju automobila da počnu da proizvode automobile koji koriste alternativno gorivo. Reklama ove grupe iz 2003. godine, koja je uzburkala javnost, tako da su pojedine stanice odbile da emituju, prikazuje da je korišćenje tradicionalnih goriva jednako finansiranju terorista.

Kada je 2004. godine gostovala u emisiji Džona Stjuarta (The Daily Show with Jon Stewart) izjavila je kako podržava Džona Kerija u trci predsednika rečima „Kada ti kuća gori, ne razmišljaš o krečenju“. Poslednjih godina, blisko sarađuje sa Demokratskom partijom, a 2005. godine bila je govornik tokom Konvencije kalifornijskog ogranka partije u Los Anđelesu. Takođe je govorila i na skupu mladih demokrata u Bostonu 2004. godine, a taj skup je održan kao podrška Nacionalnoj konvenciji Demokratske partije.

Učešće na izborima za guvernera Kalifornije

Hafingtonova se kandidovala na 2003. godine na izborima za guvernera države Kalifornije, koji su organizovani kao opoziv dotadašnjeg guvernera Greja Dejvisa, kao nezavisna kanditatkinja. Svoju kandidaturu protiv favorita Arnolda Švarcenegera, opisala je kao borbu između „hibridnog automobila i Hamera“, aludirajući na to što ona vozi hibridno vozilo, Tojotu Prius, a Švarceneger Hamera.
Uprkos tome što je angažovala bivšeg senatora Dina Barklija kao savetnika u kampanji i Bila Hilsmana kao direktora za odnose sa medijima, istupila je iz trke 20. septembra 2003. „Izlazim iz trke, a svaki sekund svog vremena i energije ću iskoristiti tokom sledeće nedelje da zaustavim opoziv Greja Dejvisa, jer je to jedini način da se pobedi Švarceneger“, izjavila je tom prilikom. Međutim, bilo je priče o tome kako je Hafingtonova odustala od kandidature jer nije uspela da pridobije značajnu podršku, sa naglaskom na istraživanja javnog mnjenja koje je pokazivalo da bi samo 2 odsto glasača iz Kalifornije glasalo za nju u trenutku njenog povlačenja. Iako nije uspela da zaustavi opoziv, njeno ime je ostalo na glasačkom listiću i završila je na petom mestu sa 0,55 odsto glasova.

Duhovnost

U knjizi „Četvrti Instinkt“ (The Fourth Instinct) Hafingtonova raspravlja o tome da svi ljudi imaju prirodne duhovne težnje.
Posle njenih pokušaja da se izbori za prava religioznih grupa, karikaturista Geri Trudo (Garry Trudeau) je u svom stripu Dunsberi (Doonesbury) napravio parodiju na duhovno iskustvo koje je Hafingtonova doživela sa MSIA pokretom, duhovnoj organizaciji koju je osnovao Džon-Rodžer. Svrha ove grupe jeste da uči o „transcedentnosti duše“, a na veb sajtu MSIA-a stoji objašnjenje da je transcedentnost duše „način na koji osoba postaje svesna sebe“, kao duše – sa velikim „d“ – i postajanja „jednog“ sa Bogom. U opisu na ovom sajtu stoji da učenja i praksa MSIA grupe za cilj imaju ne da u teoriji sprovedu ova dva načela, već i u stvarnom životu. „Sa Džon-Rodžerom i crkvom sarađujem već godinama“, kaže Arijana, a iz poreskih prijava se vidi da je Hafingtonova i donator MSIA-a.
Hafingtonova se takođe „udvarala“ konzervativim hrišćanskim republikancima, koji su poznati kao „Verska desnica“, tako što se zalagala za ukidanje države koja dodeljuje socijalnu pomoć i zamenu iste za dobrovoljne donacije, naglašavajući to da „velika vlada ne dozvoljava ljudima da dostignu duhovno bogatstvo tako što će pomagati siromašnima“. Takođe po ovom pitanju rekla je i da je došlo „vreme da dovedemo Boga na gradski trg“. Ovu rečenicu izgovorila je dok je držala govor povodom izdanja „Četvrtog instinkta“, na konferenciji žena Republikanske partije.
Nedavno, Hafingtonova je kritikovala hrišćane-republikance jer „oni ne veruju u evoluciju, ali veruju u mučenje“.

Televizija, radio i internet

Tokom sedamdesetih, dok je imala značajan ugled na Kejmbridžu, Ana Stasinopulos bila je čest gost u političkoj emisiji „Ima li pitanja?“ (Any Questions) na radio stanici BBC Radio 4, kao i na televiziji BBC u programima kao što su „Da li varam ili ne?“ i (Call My Bluff) i „Suoči se sa istinom“ (Face the Music).
Hafingtonova je jedan od voditelja radio emisije koji se emituje u čitavoj Americi „Levica, Desnica i Centar“. Moderator programa ju je prvobitno predstavio kao člana panela koji zastupa desnicu, ali sada je najavljuje kao nekoga „ko zastupa četvrtu dimenziju političkog vremena i prostora“ ili sa „nezavisno-progresivne blogosfere“. U maju 2007. godine ona i Mark Džj Grin (Mark J. Green) pokrenuli su novu radio emisiju na stanici Air America „Sedam dana u Americi“ (7 Days in America).
Hafingtonova je takođe prisutna i na internetu. Osnivač Hafington Post sajta, gde se najčešće mogu pročitati/čuti levičarski komentari. Na sajtu, pored nje, blogove objavljuju i zvaničnici, ugledni novinari, i slavne ličnosti. Sajt takođe prikuplja informacije od velikog broja izvora.
Pre Hafington Posta, Arijana je imala sajt Ariannaonline.com, dok se njen prvi izlet na internet zvao Resignation.com (Ostavka), sajt koji je pozibao na ostavku predsednika Bila Klintona i bio je neka vrsta mesta okupljanja konzervativaca koji se nisu slagali sa Klintonom.
Hafingtonova je optužena za prisvajanje tuđeg dela pri pisanju biografije Marije Kalas. Slučaj je rešen vansudskim poravnanjem.
U Novembru 2008, iz mreže Fox je najavljeno da će Hafingtonova imati ulogu u spin ofu hit animirane serije Set Mekfarlejna (Seth MacFarlane) Family Guy – The Cleveland Show – gde bi trebalo da pozajmi glas Medvedici Arijani, supruzi MedeTima, Klivlendovog novog prijatelja.

Arijana Hafington je 17. novembra 2008. godine je vodila emisiju Rejčel Medow (The Rachel Maddow Show) na mreži MSNBC. Pojedini čelnici ove mreže bi želeli da ona ima značajniju ulogu na toj mreži, kao komentatorka ili voditeljka vesti.

Kultni program Saturday Night Live je napravio parodiju na „političke“ poglede Arijane Hafington u epizodi emitovanoj 22. novembra 2008. Glumica Mikaela Votkins (Michaela Watkins) je tumačila ulogu Arijane. Takođe, u prvom serijalu svog novog programa Trejsi Ulman (Tracy Ullman) se našalila na njen račun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: