Strelovit uspon: Stvara se nova svetska sila

Trgovačke napetosti između SAD-a i Kine podstakle su brži ekonomski rast ove azijske države.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2024.

16:12

Strelovit uspon: Stvara se nova svetska sila
Ilustracija: Shutterstock/rustamxakim

Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u idućoj deceniji prema kompaniji Henley & Partners.

Prema analitičaru kompanije New World Wealth, Vijetnamu se predviđa 125-postotni rast bogatstva u idućih 10 godina što je prema analizi kompanije, najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milionera u bilo kojoj svetskoj državi.

Prema analitičaru, razlog za to je što je "Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija". Drugo mesto zauzima Indija koja će do 2027. postati treća najveća svetska ekonomija i njoj se predviđa 110-postotni rast bogatstva.

U Vijetnamu živi 19.400 milionera i 58 multimilionera i za razliku od ostalih azijsko-tihookeanskih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim kompanijama dodatni podsticaj da otvaraju svoje podružnice u toj zemlji.

Uz to, svetski poznata kompanija McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da deli kopnenu granicu s Kinom, blizina svim važnijim morskim putevima, niska cena rada kao i infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili "poslovno najprimamljivijim odredištem".

Valja istaknuti kako je vijetnamski BDP po glavi stanovnika pre 10 godina bio oko 2.190 dolara, a danas je, ako je verovati podacima Svetske banke, 4.100 dolara, odnosno gotovo dvostruko viši.

Magnet za strana ulaganja

Vijetnam se takođe okoristio trgovačkim napetostima između SAD-a i Kine i brojne multinacionalne kompanije su počele da diverzifikuju proizvodnju u Vijetnam nastojeći da smanje zavisnost od Kine što je podstaklo snažan priliv stranih ulaganja (u 2023. strana ulaganja u Vijetnam su porasla za 32 posto).

Takođe, strana ulaganja su dugoročna i garantuju bolje poslove i pristojnije plate koje će milionima Vijetnamaca omogućiti da poboljšaju kvalitet života.

Rizični faktori

Međutim, postoji nekoliko faktora koji bi mogli da uspore ekonomski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će morati dodatno da se obrazuje kako bi udovoljila zahtevnim i složenim radnim mestima.

Pored toga, dugotrajnija svetska recesija bi takođe mogla da utiče na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo da utiče na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrednosti vijetnamskog donga.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže je da bi mnogo negativnih faktora trebalo da se poklope da se uspori trenutni ekonomski rast Vijetnama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: