Poleteo prvi turski borbeni avion 5. generacije FOTO/VIDEO

Turski borbeni avion 5. generacije obavio je svoj prvi let, objavio je danas portal turske odbrambene industrije i vojne avijacije SavunmaSanayiST.com

Svet

Izvor: Tanjug, B92.net

Sreda, 21.02.2024.

09:47

Poleteo prvi turski borbeni avion 5. generacije FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

Prema izveštaju, turska vojska bi trebalo da dobije prve lovačke avione tog tipa 2028. godine, prenosi Teletrejder.

Probni let je prvobitno bio zakazan za decembar, ali je nekoliko puta odlagan.

Turska kompanija "Turkiš erospejs indastriz" (Turkish Aerospace Industries Inc. TUSAS) potpisala je ugovor sa britanskom firmom "BAE Systems plc" vredan 125 miliona dolara 2017. godine radi razvijanja tipa borbenog aviona sledeće generacije.

TUSAS je podelio video-snimak na kojem se vidi kako borbeni avion poleće, a zatim se vraća u vazdušnu bazu na severu Ankare.

"Uz KAAN, naša zemlja neće imati samo borbene avione pete generacije, već i tehnologiju koju malo koja država u svetu ima", rekao je Haluk Gorgun, šef Direktorata za odbrambenu industriju Turske u objavi na platformi Iks.

Turska cilja da koristi motore domaće proizvodnje na ovim borbenim avionima, dodao je Gorgun, čija prooizvodnja se očekuje da počne 2028, prenosi Rojters. Nove borbene avione će za sada pokretati dva motora F-110 firme "Dženeral motors", koji se takođe koriste na mlaznjacima F-16 četvrte generacije koje pravi "Lokid Martin".

Turska je nedavno obezbedila ugovor o nabavci 40 lovaca F-16 i 79 kompleta za modernizaciju za svoje postojeće avione istog tipa iz SAD, nakon što se taj proces odlagao neko vreme.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. zbog kupovine ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400 i izbacile Ankaru iz programa borbenih aviona F-35. Ankara je takođe zainteresovana za kupovinu 40 mlaznjaka "jurofajter tajfun", koje proizvodi konzorcijum Nemačke, Britanije, Italije i Španije.
Foto: Profimedia
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je naglasio da je ta letelica opremljena najnovijom tehnologijom, visokim manevarskim sposobnostima i preciznim sistemima za nišanjenje.
Foto: Profimedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: