Svet

Nedelja, 20.09.2015.

10:08

Tojota predvodi revoluciju u auto-industriji

Tojota je najavila sledeći korak u svojoj potrazi za pogonom koji se ne zasniva na sagorevanju ugljenika - model "Mirai" s motorom na vodonik već ove godine.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug/AP

Taj japanski proizvođač koji je predvodnik vozila sa hibridnim benzinsko-električnim pogonom, smatra da su automobili na vodonik za sada vrhunac, posle hibrida čiji se akulumatori pune iz gradske mreže i posle potpuno električnih vozila.

Novi direktor Tojote za Evropu, Johan van Zil, rekao je da "pitanje nije ako, nego kada" će tehnologija zasnovana na sagorevanju vodonika, postati osnovna u auto-industriji.

Tojota u Evropi očekuje prodaju 50 do 100 automobila "Mirai" ove i iduće godine, a 47 je već naručeno. Za sada se taj model prodaje samo u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Danskoj i Belgiji, gde Tojota radi na opremanju pumpnih stanica za snabdevanje vozila vodonikom.

Šef prodaje Tojote u Evropi, Karl Šliht je rekao da kupci - vlade i kompanije, traže smanjenje emisije ugljenika. On očekuje da će nova tehnologija biti pristupačna za prosečne korisnike do 2025. godine.

Tojota je u Evropi prošle godine prodala 880.000 automobila, što je za tri odsto više nego godinu dana ranije. Dvadeset odsto su bili hibridi. Šliht predviđa da će prodaja ove godine opasti za jedan do dva odsto zbog ekonomske krize u Rusiji.

Van Zil očekuje rast prodaje hibrida pošto ovih dana u Frankfurtu Tojota predstavi nov RAV4 koji će prvi put imati i hibridni pogon, koji od ranije imaju modeli "Jaris", "Auris" i ove godine redizajnirani "Prius".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

17 h

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

1 d

Podeli: