Svet

Četvrtak, 03.04.2014.

17:34

Vratićemo gasni dug, dajte kredit

Ukrajina razmatra mogućnost da od Rusije uzme krediti od dve milijarde dolara, kako bi joj vratila dug za gas, koji je, prema procenama, 2,2 milijarde dolara.

Izvor: Tanjug

Default images

"Mi smo spremni da uzmemo kredit i na taj način ispunimo svoje obaveze", rekao je danas na brifingu ukrajinski ministar energetike i rudarstva Jurij Prodan.

Ministar je objasnio da se radi o ranije postignutom sporazumu između Ukrajine i Rusije u okviru koga je ruska strana bila spremna da da 15 milijardi dolara u zamenu za ukrajinske evroobveznice, prenela je ukrajinska novinska agencija Unian.

Prva tranša tog kredita od tri milijarde dolara isplaćena je krajem prošle godine, a druga tranša od dve milijade dolara trebalo je da bude primljena krajem januara ove godine i automatski bi otišla na plaćanje gasa, objasnio je Prodan.

On je takođe naglasio da je nova cena ruskog gasa od 485,5 dolara za 1.000 kubnih metara suviše visoka za Naftogas Ukrajine i da je Ukrajini sada povoljnije da uvozi gas iz Evrope, preneo je Itar tas.

Ukrajina bi htela da se vrati prethodnom sporazumu s Rusijom, postignutom krajem 2013. godine, kada je Kijev dobijao prirodni gas po ceni od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara, naglasio je Prodan.

"Potrebno je voditi pregovore za vraćanje na tu cenu. To je očigledno cena koja obezbeđuje stabilan rad i našeg sistema za transport gasa", istakao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: