Svet

Sreda, 02.04.2014.

09:05

Štrajk pilota, 400.000 ljudi čeka

Piloti nemačke Lufthanze stupili suu trodnevni štrajk zbog koga je ta aviokompanija otkazala 3.800 letova, što će stvoriti neprilike za oko 425.000 putnika.

Izvor: Tanjug

Default images

Ova obustava rada mogla bi da bude jedan od najvećih štrajkova u istoriji Lufthanze, navodi agencija Rojters.

Sindikat, koji zastupa prava 5.400 pilota, organizovao je štrajk zbog neispunjavanja zahteva da se zadrže postojeća pravila u vezi sa njihovim penzionisanjem. Portparolka aviokompanije danas je pozvala sindikat na novu rundu razgovora.

"Naša želja je da krenemo sa razgovorima što pre, čak i dok traje štrajk jer mislim da možemo da nađemo dobro rešenje", rekla je Barbara Šedler za Rojters.

Jutros je mirno na aerodromu u Frankfurtu, trećoj po veličini evropskoj vazdušnoj luci, kao i na aerodromu u Minhenu, s obzirom na to da su putnici ranije bili obavešteni o otkazivanju letova.

Lufthanza, koja je u prošlonedeljnom kratkom štrajku upozorenja otkazala oko 600 letova, ponudila je pogođenim putnicima u najavljenom štrajku besplatnu promenu termina leta.

Nemački ministar transporta Aleksander Dobrint pozvao je Lufthanzu i sindikat da brzo pronađu rešenje za dobrobit putnika.

Ovaj štrajk će da pogodi i Lufthanzinu niskotarifnu kompaniju Džerman vings.

Tarifni pregovori neuspešno traju već dve godine, a situacija se dodatno iskomplikovala kada je Lufthanza jednostrano otkazala svoje obaveze za takozvane prelazne penzije za pilote i letačko osoblje, kako bi oni prevremeno imali mogućnost da napuste profesiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: