Lagard napada Grke a ne plaća porez

Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard koja je kritikovala Grke zbog izbegavanja plaćanja poreza, sama ne plaća porez na svoju zaradu od 373.877 evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

18:44

Default images

Ona kao direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ostvaruje godišnju zaradu od 438.000 evra, oslobođenu poreza.

Komentari Lagardove, u kojima je ona za ekonomske probleme Grčke okrivila njene građane koji "stalno pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza", izazvali su veliku buru na društvenim mrežama.

Ta izjava je naljutila mnoge Grke i rezultirala time da je na profilu Lagardove na društvenoj mreži Fejsbuk ostavljeno čak 10.000 poruka. Međutim, ona dobija osnovnu platu u iznosu od 373.877 evra, za koju u njenom ugovoru sa MMF-om stoji da "neće biti oporezovana".

Ta institucija Lagardovoj dodatno isplaćuje neoporezovani iznos od 66.900 evra godišnje, u svrhu da se "čelnici MMF-a omogući da, u interesu Fonda, održava životni stil koji odgovara poziciji izvršne direktorke i potrebama Fonda za reprezentacijom".

Pored toga, Lagardova ima pravo na pokrivanje troškova "zabave", kao i puta i hotelskog smeštaja za sebe i partnera za vreme održavanja sastanaka MMF-a u Vašingtonu, gde se nalazi sedište te institucije.

U ugovoru kojeg je Kristin Lagard sklopila sa MMF-om na period od pet godina se takođe navodi da čelnica ima pravo na povišicu u julu svake godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: