Svet

Sreda, 28.02.2024.

17:51

Razmatra se brutalno "ne" Ukrajini

Poljska razmatra zatvaranje granice sa Ukrajinom za trgovinu robom.

Izvor: Tanjug, B92.net

Razmatra se brutalno
EPA-EFE/Leszek Szymanski

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da njegova zemlja razmatra privremeno zatvaranje granice sa Ukrajinom za trgovinu robom, posebno žitaricama.

Obraćajući se novinarima, Tusk je rekao da se pregovara sa Ukrajinom i da će, ako bude uvedena, takva odluka biti "obostrano bolna".

"Razgovaramo i sa ukrajinskom stranom o privremenom zatvaranju granice i razmeni robe. O tome ću sutra razgovarati i sa poljskim poljoprivrednicima", rekao je poljski premijer, prenosi Kijev independent.

Tuskovi komentari su usledili usred tekućih protesta poljoprivrednika u Evropskoj uniji, a poljoprivrednici su se žalili, između ostalog, na niže cene ukrajinskog žita.

On je rekao da, iako je spreman da donese teške odluke u vezi sa granicom, mora da se pronađe dugoročno rešenje. On je rekao i da će u konsultacijama sa Ukrajinom biti preduzeti svi koraci kako bi se izbegle nepotrebne tenzije.

"Spremni smo za ozbiljan razgovor o ograničenjima (na izvoz ukrajinske robe). Limiti koje predlažu Brisel i Kijev za nas su neprihvatljivi“, napominje premijer.

"Želimo da pomognemo Ukrajini, ali ne možemo da dozvolimo da ova pomoć ima tako negativne posledice po naše građane", rekao je Tusk.

Dodao je da je u stalnom kontaktu sa ukrajinskim vlastima, rekavši: "I oni to razumeju. Moramo pronaći, i naći ćemo, rešenje koje će zaštititi naše tržište i naše poljoprivrednike od neravnopravne konkurencije".

Oglasili se Ukrajinci

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov saopštio je danas da Ukrajina neće zatvoriti svoju granicu sa Poljskom, nakon što je poljski premijer Donald Tusk izjavio da zvanična Varšava razmatra privremeno zatvaranje zajedničke granice i prekid bilateralne trgovine.

"O tome niko sa ukrajinske strane ne razmišlja. Naš narod se bori za egzistenciju u ratu protiv ruskog agresora. Za nas je stabilna granica pitanje opstanka", napisao je Kubrakov na društvenoj mreži X.

On je naveo da Ukrajina ima veliko poštovanje prema "prijateljskoj Poljskoj".

"Ponudili smo konstruktivna rešenja i preduzeli smo korake za ublažavanje tenzija na granici. Očekujemo odgovarajuće odluke od poljske vlade kako bismo osigurali da situacija ne upadne u ćorsokak", napisao je Kubrakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: