Drugi najveći potrošač vina odustaje od tog pića?

U Francuskoj bezalkoholna pića nisu popularna kao na drugim mestima.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.11.2022.

15:17

Drugi najveći potrošač vina odustaje od tog pića?
Foto: Shutterstock/l i g h t p o e t

Iako je ova zemlja tokom 2021. bila drugi najveći potrošac vina, primetno je da se stavovi Francuza menjaju i da je njegova potrošnja značajno opala u proteklim decenijama, prenosi Rojters.

Francuzi možda sporije prelaze na bezalkoholna pića, ali je njihova potrošnja vina pala sa rekordnih vrednosti u 20. veku, od 20 litara alkoholnih pića prodatih po stanovniku 1961, na 5,6 litara 2020. godine, prema OFDT-u, francuskoj neprofitnoj organizaciji koja objavljuje podatke o drogama i zavisnosti od droga, navodi britanska agencija.

Kada je zbog pandemije kovida 19 tokom 2020. godine bilo proglašeno zatvaranje Ogist Labord je odlučio da odustane od vina, ali se u Parizu mučio da pronađe njegovu alternativu bez alkohola, navodi britanska agencija.

Dve godine kasnije, Labord je otvorio, kako kaže, prvu prodavnicu bezalkoholnog vina u zemlji koja je širom sveta poznata po svojim crvenim vinima iz Bordoa i belim iz Burgundije.

"Imamo veoma jaku potražnju, već dobijamo predloge da otvorimo slične prodavnice na drugim mestima u Francuskoj", rekao je Labord.

Francuska je drugi je najveći potrošač vina, ispred nje su samo SAD, prema podacima Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu iz 2021. godine.

Dok su bezalkoholna pića stekla popularnost na drugim mestima, u Francuskoj to nije bio slučaj, pa je tako njihova potrošnja ovoj zemlji porasla za 4 odsto u 2021. godini, u poređenju sa rastom od 24 odsto širom sveta, prema podacima Organizacije za međunarodna istraživanja vina i žestokih pića (IWSR).

Ali čak i u Francuskoj se stavovi menjaju, kako kampanje podizanja svesti o alkoholu naglašavaju rizike koje on ima po zdravlje, a istraživavači sa kojima je Rojters razgovarao potvrđuju da je sve veće interesovanje za bezalkoholna i pića sa manjim procentom alkohola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: