Italijanski Eni otvara račun u rubljama u Gasprombanci

Italijanska energetska kompanija Eni saopštila je da će iz predostrožnosti otvoriti račun denominovan u rubljama u Gasprombanci.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2022.

13:55

Italijanski Eni otvara račun u rubljama u Gasprombanci
Foto: Sasha Bolt/Shutterstock

Kompanija želi da obezbedi da "prođe" njena sledeća uplata za ruski gas koja dospeva u "narednih nekoliko dana", prenosi portal Politiko.

Saopštenje Enija usledilo je nakon što je Evropska komisija poslala u ponedeljak zemljama članicama EU ažurirane smernice o načinu plaćanja ruskog gasa u kojima se ne zabranjuje izričito otvaranje računa u rubljama, napominje Politiko.

Portparol EK je, međutim, u utorak izjavio da otvaranje računa u rubljama predstavlja kršenje zapadnih sankcija Rusiji uvedenih zbog napada na Ukrajinu, što je ponovo stvorilo konfuziju.

U tekstu se podseća da je u dopunjenim smernicama Komisije navedeno da kompanije iz EU mogu da obavljaju plaćanje bez kršenja sankcija tako što će otvoriti račune u banci koja je za to određena (Gasprombanci) u valuti koja je predviđena njihovim ugovorima s Gaspromom, što znači u evrima ili dolarima.

Prema uputstvu, plaćanje će se smatrati izvršenim uplatom dolara ili evra na te račune u Gasprombanci.

Deponovanjem sredstava u valuti predviđenoj ugovorima, kompanije nemaju više nikakve dodatne radnje sa njihove strane vezano za plaćanje, čime se izbegava da budu umešane u poslove s ruskom centralnom bankom, koja je pod sankcijama, i koja je mogući učesnik u konvertovanju evra, odnosno dolara u rublje, navodi se u smernicama.

U dokumentu se, međutim, nigde izričito ne zabranjuje otvaranje računa u rubljama.

Eni je u saopštenju naveo da će privremeno otvoriti dva računa ne dovodeći u pitanje svoja ugovorna prava, koja i dalje predviđaju plaćanje u evrima, dodaje Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: