Prošao prvi talas kupovine u Austriji: Više nema nestašica, osim toalet-papira

U radnjama u Austriji nakon prvog talasa kupovine zbog stvaranja zaliha više nema nestašica, izuzev toalet-papira, koji se najčešće razgrabi u jutarnjim satima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2020.

13:08

Prošao prvi talas kupovine u Austriji: Više nema nestašica, osim toalet-papira
Foto: Depositphotos/Syda_Productions

Svih ostalih proizvoda uglavnom ima u rafovima, ali ne i od svih proizvođača i svim varijacijama.

U prodavnicama u Beču nema većih gužvi, jer svako uđe da na brzinu obavi kupovinu i što pre ode kući. Svi trgovinski lanci apelovali su na građane da kupovinu ne plaćaju gotovinski, već karticama, kako bi se izbegao kontakt tokom predaje novca.

Trgovinski lanci, poput "Špara", su ovu situaciju dočekali spremno, kaže Rodoljub Savić, menadžer filijale "Špara" u 10. bečkom okrugu i dodaje da je njegova prodavnica odlično snabdevena, zahvaljujući dobrom radu centralnih skladišta.

"Imali smo veliki bum, ogroman broj kupaca u prva dva-tri dana, ali bili smo dobro pripremljeni , dobili smo sve supstance za dezinfekciju, kao i zaštitna stakla od pleksiglasa na kasama, čime štitimo naše mušterije i zaposlene", prenosi iskustva trgovaca iz Beča Savić za Tanjug.

On kaže da je ova kompanija na vreme analizirala šta sve treba da se pripremi. Oni su već dve ili tri sedmice pre nego što su uvedene mere vlade, preduzeli sopstvene mere. Tako su osoblje testirali i grupu stavili u izolaciju da, ako dođe do neke infekcije, nemaju kontakt sa drugim timom.

"Austrijska vlada je jasno svima dala do znanja da situacija nije ni najmanje za šalu. I svi su relativno brzo shvatili da moraju da preduzmu mere predostrožnosti i da se neke stvari preventivno mogu uraditi. Ljudi su shvatili da je ovo sada realnost", dodao je Savić.

I u pekari “Era“, koja prodaje peciva po balkanskim receptima, sprovedene su sve mere predostrožnosti, a radnice su suočene sa većim obimom posla, jer kupaca ne nedostaje. I one, kao i koleginice iz velikih trgovinskih lanaca, svakodnevno brinu da građani imaju hleba.

"Zajedno moramo da prebrodimo ovu krizu. Nije lako ali idemo dalje do pobede", poručuje Jasminka Lalić, koja sa maskom i rukavicama, zaštićena iza stakla od pleksiglasa, uslužuje mušterije i vodi brigu da u redu stoje u dovoljnom rastojanju od najmanje jednog metra.

Vlasnik pekare Škeljzen Stajko, rodom iz Prizrena, rekao je da je njihova najveća briga bezbednost, pa vode računa da ne ostvaruju direktni kontakt i napominje da su preduzeli i dodatne mere kada je reč o dezinfekciji, kao i zaštiti osoblja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: