Da li je na pomolu svetska kriza na tržištu automobila?

U prvoj polovini ove godine u svetu je prodato 7,1 odsto manje automobila nego u istom periodu prošle godine, a u Evropi je taj procenat iznosio 3,1 odsto.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2019.

12:53

Da li je na pomolu svetska kriza na tržištu automobila?
Foto: Depositphotos, dmitrimaruta

Prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, a rast je zabeležen jedino u Brazilu.

Kako prenosi portal 24sata, U Evropi je ove godine prodato 3,1 odsto manje automobila, ali najgore je u Kini u kojoj je ove godine prodato čak 14% manje automobila.

Konkretno, u Kini je prodato čak 1,6 milona manje automobila, što bi moglo izazvati velike probleme za gotovo sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu poslednjih godina očekujući nezaustavljiv nastavak rasta prodaje.

Još jedna loša vest je veliki pad u Indiji (10,3%), jer upravo je Indija pored Kine okosnica rasta svetske automobilske industrije.

Smanjena je i potražnja za automobilima i u SAD, Rusiji, Japanu i drugim zemljama. U Evropi su zabeleženi osetni padovi na tržištu, a najviše u Skandinaviji. Veliki rast beleže jedino Litvanija i Rumunija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: