Veliko "ne" Švajcaraca: Neće "zdraviju" i "ispravniju" hranu

Švajcarci su na referendumu prihvatili investicije za bicikle, ali odbacili predloge da hrana bude "zdravija", "ispravnija" i "prijateljska prema životinjama".

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2018.

15:53

Veliko
(Foto: Thinkstock)

Državna RTV SRF je prenela da je 64 odsto glasača odbacilo incijativu "Fair Food" (Poštena hrana) za državnu pomoć za proizvodnju "ekološki ispravne", "više prijateljske prema životinjama" i "pošteno proizvedene" domaće hrane, i to uz zvanično držao poređenje domaće sa inostranom kako bi se povećao kvalitet.

Uz to je 71 odsto glasača odbio drugi, sličan predlog "Suverenitet hrane" (Food Sovereignty) da se povećaju prihodi poljoprivrednika i da se obezbedi da uvozna hrana zadovoljava švajcarske standarde.

S druge strane, Švajcarci su izglasali predlog, sa 72 odsto "za", za poboljšanje biciklističkih staza i druge infrasktrure. Švajcarski oblik neposredne demokratije omogućava biračima da se više puta godišnje izjasne o raznovrsnim pitanjima od javnog interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: