Funta se sunovratila, na berzama se crveni

Vest da su građani Britanije glasali za izlazak iz Evropske unije snažno je pogodila funtu, koja je trenutno na najnižem nivou u odnosu na dolar od 1985.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

07:59

Funta se sunovratila, na berzama se crveni
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, funta i dalje nastavlja da gubi vrednost, a odluka o napuštanju EU odrazila se veoma negativno i na finansijska tržišta koja redom beleže gubitke.

Građani Britanije su, prema nepotpunim rezultatima referenduma, odlučili da posle 43 godine napuste Evropsku uniju, javio je BBC.

U jednom momentu pala je čak i više od 10 odsto, na čak 1,33 dolara.

Pre nego što su rezultati počeli da stižu , funta je ojačala na 1,5 dolara, pošto su se brokeri kladili na opciju “ostanak”.

Međutim, kako su počeli da stižu snažni signali sa severoistoka Engleska o izlasku, pala je na 1,43 dolara, a zatim dodatno zaronila kako je bilo sve jasnije da će prevagnuti odluka Britanaca o napuštanju EU.

Pad funte je najveći jednodevni pad ikad zabeležen i očekuje se da glavni indeks Londonske berze FTSE oštro padne na početku trgovanja, a minus na otvaranju bi, prema indikacijama, mogao da bude oko 7 odsto.

U odnosu na evro, funta je izgubila 7 procenata vrednosti, na 1,2085.

Istovremeno, evro je takođe pao prema dolaru za 3,3 odsto, što je njen istorijski najveći pad u jednom danu.

Banka Engleske saopštila je da će učiniti sve da očuva monetarnu i finansijsku stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: