Počinje 31. Kopaonik biznis forum: Evo šta sve donosi "srpski Davos"

Kopaonik biznis forum (KBF), 31. po redu, počinje danas na Kopaoniku panelom posvećenom ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.03.2024.

08:59

Počinje 31. Kopaonik biznis forum: Evo šta sve donosi
Depositphotos, kasto

Do srede, kada se Forum završava planirano je da se održi 36 panela, tri posebne sesije, četiri specijalna događaja i obraćanje četiri posebna gosta.

Na prvom panelu ovogodišnjeg KBF učestvovaće šefica kancelarije MMF u Srbiji Julija Ustjugova, glavni regionalni ekonomista EBRD za Zapadni Balkan Peter Tabak i glavni ekonomista Svetske banke za Zapadni Balkan Ričard Rekord.

MK Grupa će večeras organizovati tradicionalni koktel dobrodošlice za učesnike, u hotelu Grand, a Forum se zvanično otvara u ponedeljak kada će se posle uvodnog govora Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije koji je organizator KBF, učesnicima obratiti guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Poslednjeg dana KBF biće održan tradicionalni intervju sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Očekuje se da će na panelima učestvovati više ministara u Vladi Srbije, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Tanja Miščević, Slobodan Cvetković i Jelena Tanasković.

U okviru centralne teme foruma "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti", razgovaraće se o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike.

Posebna pažnja biće posvećena izgledima za proširenje Evropske unije, o čemu će se razgovarati u ponedeljak, budućnosti automobilske industrije, konkurentnosti izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvu, izgradnji visoko-prinosne privrede, ekonomskim migracijama, regionalnoj privrednoj saradnji.

Ove godine poseban panel biće posvećen sportu, a kao panelisti su između ostalih najavljeni Nebojša Čović, Ostoja Mijailović, Dobrivoje Tanasijević-Den Tana.

Prošle godine su posebnu pažnju privukli nastupi glumaca Milana Marića i Andrije Miloševića, a pripadnici ove branše će biti prisutni i na ovogodišnjem izdanju srpskog Davosa. Marić će u sredu učestvovati na panelu Rodna ravnopravnost za društveni i ekonomski razvoj, jedan od panelista na današnjem panelu posvećenom kreativnoj industriji biće glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, a u utorak će na panelu Uticaj aktivizma u promovisanju ESG koncepta govoriti glumica Hristina Popović,.

Kada je reč o specijalnim događajima, u ponedeljak će biti održana prezentacija EXPO 2027-oblikovanje budućnosti i Forum naprednih tehnologija Niš: Inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti.

Što se učesnika tiče, na Kopaoniku se očekuju bankari, finansijeri, predstavnici raznih industrijskih grana, predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava iz Srbije a od međunarodnih finansijskih institucija predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, MMF-a, Svetske banke, Evropske investicione banke.

Svoj dolazak najavili su i brojni privrednici iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore kao i dvojica državnih funkcionera, ministar finansija i trezora u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i potpredsednik Vlade Severne Makedonije Fatmir Bitići.

Nastupi specijalnih gostiju uvek privlače posebnu pažnju, a to se ove godine očekuje od Džefrija Saksa, poznatog profesora sa Kolumbija univerziteta, biznismena Miroslava Miškovića sa kojim će razgovarati novinar Miša Brki, te Ivaila Izvorskog, glavnog ekonomiste Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju. I ove godine medijski partneri KBF biće Tanjug, NIN i Blic, a sponzor je Masterkard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

22 h

Svet

Najavili novo snažno oružje FOTO

Britansko ministarstvo odbrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije nego što se očekivalo.

15:06

12.4.2024.

21 h

Podeli: