Srbija

Petak, 23.09.2011.

00:11

"Mladi odustaju od škole i posla"

Savetnik predsednika Srbije za socijalna pitanja Gordana Matković ocenila je da je rešenje smanjenja broja nezaposlenih u novim investicijama.

Izvor: Novosti

Default images

Ona navodi da bi dobijanje statusa kanditata za članstvo u Evropskoj uniji pomoglo dolasku investitora u Srbiju.

"Ukoliko Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU krajem godine, biće to snažna poruka za potencijalne strane investitore. O otvaranju pretpristupnih fondova da i ne govorimo", kaže Matković.

Gordana Matković je napomenula da je, pored investicija, rešenje za smanjenje brojke od 746.000 nezaposlenih i u reformi srednjeg obrazovanja, gde će se školovati profili koji su traženi. Ukazala je da je do sada reformisano 15 odsto smerova u školama i da je uočena bolja zaposlenost u tim oblastima. Navela je i da je problem nezadovoljavajuća struktura radnoaktivnog stanovništva i to što je trećina mladih od 18 do 24 godine potpuno napustila školovanje, kao i to što nedovoljno dece pohađa srednje škole, a na nivou fakulteta predugo traje studiranje.

“Smanjenje broja zaposlenih od početka krize nije se samo prelilo u povećanje nezaposlenosti, već i u neaktivnost. Ljudi su odustali od traženja posla i povukli se sa tržišta rada, kaže Matković.

Ona je ocenila da ima puno pomaka, navodeći da su postavljeni temelji sistema u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti. Stanovanje je oblast u kojoj se najmanje pomaklo i u kojoj, pošto smo zemlja sa ograničenim resursima, fokus treba da bude na najsiromašnijima.

“Moguća rešenja su izdavanje vaučera ili davanje mogućnosti siromašnima da sami nabave materijal, uz finansijsku pomoć države, i tako poprave uslove stanovanja“, navodi Matković.

Na pitanje ima li država pravu strategiju za pomoć siromašnima, savetnik predsednika Srbije je rekla da su mnoge strategije samo spisak lepih želja i da je mnogo gore što imamo zakone koji su samo izraz lepih želja jer nisu doneta podzakonska akta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: