Letovanje najjeftinije za keš

Građani koji ovih dana kreću na letovanje u kofere, osim kostima i kreme za sunčanje, obavezno pakuju nešto novca te platne kartice.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.07.2014.

11:35

Default images

One su uz polisu zdravstvenog osiguranja postale obavezan prtljag. Ali pre nego što krenu na put, trebalo bi proveriti nekoliko stvari. Najbolje je plaćati, naravno, u gotovom novcu, to jest u evrima, savetuje Dnevnik.

Ako se oni menjaju u lokalnu valutu, treba paziti u kojoj se menjačnici to čini jer se lako može natrčati na onu gde su provizije najveće. Pre promene novca pitajte za kurs pa tek onda krenite u transakciju. Tamo gde je evro zvanična valuta nikakvih problema nema.

Ako se pak odlučite da plaćate karticama, najbolje je to uraditi debitnom karticom i voditi računa o provizijama. Menjačke poslove preko te "plastike“ je u inostranstvu poželjo izbegavati. Prvo, ne mogu se sve kartice, čak i one koje su izdate od međunarodnih kompanija poput "Vize“ ili "Mastera“, koristiti u inostranstvu. Odnosno, treba prvo otići u banku i raspitati se o uslovima. Pojedine finansijske kuće imaju pravila po kojem se kartica mora posebno aktivirati za korišćenje u inostranstvu.

Takođe, klijent treba da se raspita i za limite za kartice. Banke često određuju mesečne ili dnevne maksimalne sume trošenja van granica. Ukliko klijent propusti da se raspita o tome, može se dogoditi da bankomat proguta karticu, a dobiće je tek kada se vrati kući. Ako se to dogodi, o tome treba obavesiti banku. Zato je poželjno da klijent ima SMS servis za inostranstvo.

Kada se već nađe u letovalištu, vlasnik kartice treba da obrati pažnju na provizije i popuste. U mnogim hotelima i restoranima one "jače“ kartice, poput "gold“ i "platinum“, često donose popuste.

Šta da rade oni koji u letovalištima kreću u kupovinu s karticom? Imaju dve opcije: do bankomata ili direktno do prodavnice. Po podacima sajta "Kamatica“, provizije za podizanje gotovine na bankomatima u inostanstvu kreću se od jedan do tri odsto. Podizanje novca na šalterima banaka je često skuplje – provizije idu do pet rpocenata. Pojedine banke naplaćuju fiksne iznose po transakciji od tri do pet evra.

S obzirom na to da većina građana ima karticu koji je izdala neka od međunarodnih bankarskih grupacija koje rade na našem tržištu, može se lako dogoditi da ona daje pogodnosti i u drugim zemljama. Tako Erste banka ne naplaćuje proviziju za podizanje novca na svojim bankomatima u osam zemalja. Od onih gde se češće ide to su Crna Gora, Rumunija, Hrvatska, Austrija, Slovačka, Češka i Mađarska.

Za podizanje gotovine treba koristiti debitnu karticu a ne kreditnu. Ne samo da je provizija često manja nego kasnije i ceo ukupni trošak. Za razliku od gotovine, za korišćenje kartice pri kupovini robe ili usluga na POS terminalima nema provizije. Zato je jeftinije poneti nešto gotovine za manje troškove a karticu koristiti za šoping.

Ono što važi za domaći teren, važi i za strani: bolje je nositi debitnu nego kreditnu karticu – nema kamatnog troška. Kod putovanja klijent treba da proveri da li je njegova kartica povezana s deviznim računom. Može se plaćati i u dinarima, ali tada banka obavlja menjački posao a kurs je onda znatno nepovoljniji. Razlika je i nekoliko dinara po evru jer je jedinica obračuna prodajni kurs banke. Isto važi i za ponude trgovaca da se uz poseban popust račun plati u dinarima a da banka to preračuna u evre. Bolje je izbegavati jer i tu kursne razlike ne idu u prilog kupcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: